A přitom na samém počátku byla v Mount Vernonu jen jedna malá plantáž o velikosti necelého hektaru. Jenže Washington se nedal odradit počasím, válkami ani státnickými záležitostmi a během necelých padesáti let vybudoval rozsáhlé panství o rozloze přes tři tisíce hektarů.

Video
Video se připravuje ...

Audrey Hepburnová nás provází zahradou prvního amerického prezidenta Česká televize

Washington osobně řídil všechny práce i pěstování plodin. A bylo úplně jedno, jestli je zrovna ve válečném stanu nebo v prezidentské kanceláři ve Filadelfii. Z dochovaných pracovních listů, které připravoval pro svoje zahradníky, je patrné, že věnoval pozornost i těm nejmenším detailům. „Zahrady i pozemky navrhl a vytvořil tak, aby sloužily nejenom jeho rodině, ale aby se v Mount Vernonu dobře cítili i jeho přátelé, významní hodnostáři a návštěvníci Ameriky,“ vypráví Audrey Hepburnová.

Pařížskou Lucemburskou zahradu veřejnost nedovolila zničit

Jen pár let před tím, než začal Washington budovat svoje sídlo v Mount Vernonu, vznikaly v Paříži první veřejné parky. A k těm nejpůvabnějším patří i Lucemburská zahrada. „Květiny, voda a stromy zde poskytují únik před davy lidí, rušnou dopravou a městským shonem, který dosáhl hranice absurdnosti,“ vychutnává si její krásu Audrey. Lucemburská zahrada byla založena v roce 1612 a během staletí prošla mnoha proměnami.

Ale když ji chtěl v polovině 19. století George Hausmann, tvůrce moderní Paříže, v podstatě zlikvidovat, zvedla se velká vlna odporu, která mu v tom zabránila. „Díky tomu v ní mohou i dnes Pařížané neustále stěhovat tisíce zahradních laviček, aby chytili ty nejlepší sluneční paprsky nebo se naopak ukryly do stínu,“ loučí se Audrey.

Závěrečný díl cyklu Zahrady světa s Audrey Hepburnovou vysílá program ČT2 v neděli 26. února ve 13:40.

Fotogalerie
5 fotografií