„V15. století se Evropa vynořila z dob temna a člověk se díval na svět kolem sebe novýma očima. Příroda se stala zdrojem zázraku a obdivu a zahradnictví čerpalo svoji inspiraci z antického Řecka a Říma,“ vypráví Audrey Hepburnová, zatímco se prochází zahradou vily Gamberaia v kopcích nad Florencií.
V následujících stoletích Itálie doslova rozkvetla, přesto hlavní tón udávala Francie. Jedna z nejkrásnějších zahrad „probuzené Evropy“ vznikla v 17. století ve Versailles u Paříže. Na přání Ludvíka XIV. ji vybudoval uznávaný zahradní architekt André le Notre.

Video
Video se připravuje ...

Nejkrásnějšími zahradami světa vás provede Audrey Hepburnová Česká televize

Do desítek fontán nechal nainstalovat 1 400 trysek, přesto se musel král Slunce spokojit s tím, že během dne fungovala jenom ta hlavní. Všechny najednou to totiž nikdy nedokázaly. „A stávalo se i to, že fontány, ze kterých se Ludvík radoval během své promenády, byly vypnuty jen chvíli poté, co přešel,“  prozrazuje drobnou lest Audrey.

Divoká zahrada v britském Cotswolds
Autor: Česká televize

Jednoduchá krása začala vítězit

Už v 18. století ale bylo všechno jinak. Lidem se přeplácané formální zahrady začaly zajídat. Chtěli jednoduchou přírodu. Kanály a bazénky vystřídaly potůčky, fontány zase pasoucí se ovce. Nové módě podlehla i Kateřina Veliká:
„Nenávidím fontány, které mučí vodu, aby ji přiměly proudit opačným směrem než v přírodě,“ objevuje se zmínka ve vzpomínkách ruské carevny. „Zahrada může být přirozená, skoro divoká. A přitom nemusí ztratit formální kostru. Stačí, aby se architekt na svou práci díval okem zahradníka,“ loučí se Audrey se zahradou v britském Hidcote…
Více vám Audrey Hepburnová ukáže v v dalším díle seriálu Zahrady světa v neděli 15. 1. ve 14:00 hod.

Fotogalerie
6 fotografií