„Na rozdíl od jiných soutěží a anket nehledáme nejstarší, nejvyšší nebo nejkrásnější strom. Do ankety patří stromy se zajímavou historií nebo silným příběhem, které dokáží stmelit žáky ve škole, sousedy nebo celou obec,“ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Hlavním cílem netradiční ankety je totiž posílení vztahů mezi místními obyvateli a jejich všímavého postoje ke stromům v jejich okolí.

Soutěžit může i Strom hrdina

Josefovská oskeruše
Autor: Petr Francán
„Staré stromy mají své tajuplné kouzlo. Chceme, aby je veřejnost alespoň poodkryla skrze fotografie a příběhy soutěžících stromů. Třeba si pak lidé vzpomenou, že kolem podobných stromů chodí nevědomky každý den do práce nebo do školy,“ říká Hana Rambousková.

Kromě stromů s příběhem je možné navrhnout také stromy, které lidé ohrožují svými necitlivými zásahy, stavební činností nebo vandalismem. „Osud těchto stromů bývá často velmi drsný, ale i přes nepříznivé podmínky rostou dál. Podle nás si rozhodně zaslouží pozornost a úctu, a proto je oceňujeme titulem Strom hrdina,“ vysvětluje Rambousková.

Své favority můžete přihlašovat do 4, května 2012. Podrobné informace o soutěži Strom roku 2012 získáte na stránkách www.stromzivota.cz/anketa

Seznamte se s finalisty předchozích ročníků:

Fotogalerie
9 fotografií