Že musíme pravidelně zalévat, likvidovat plevel, sekat trávník, to víme. Ale má třeba uprostřed léta, kdy už všechno dozrává, cenu ještě používat hnojiva? Na to se zeptáme odborníka.

Má cenu ještě hnojit?

„Nepochybně. Rostliny musíme už teď připravit na příchod zimy. Zvlášť ty mladší musí mít čas vyzrát“, vysvětluje Petr Dvořák, odborník na zahrady z plzeňského OBI. „V průběhu srpna je třeba omezit přihnojování dusíkem a naopak používat hnojiva s vyšším obsahem draslíku. Díky němu budou rostliny později lépe snášet mrazivé zimní teploty a také se stanou odolnější vůči plísním. Dobře uděláme, když přihnojíme i trávník, který během zimy rovněž strádá,“ dodává Dvořák.

Jak v srpnu pečovat o květiny?

růže
Autor: OBI
V tuto dobu bychom měli především dávat pozor na to, abychom trvalkám a letničkám pravidelně odstraňovali odkvetlá květenství. To se týká také odkvetlých květů růží, které pravidelně odstřihujeme. Srpen je také vhodnou dobou pro vysazování dvouletek, jako jsou například macešky, pomněnky, zimní fialky nebo náprstníky).

Léto - kokarda Gaillardia aristata Amber Wheel
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz
Dáváme je na jejich trvalá místa a dbáme na to, aby měly dostatek vláhy. Můžeme také začít vysazovat cibuloviny a hlíznaté rostliny, z jejichž květů se budeme těšit brzy na jaře. Takovými jsou například narcisy, sněženky, bledule nebo řebříčky.

Jak na ovocnou zahradu?

V průběhu srpna už sklízíme letní jablka, hrušky, broskve, rané švestky nebo pozdní višně. Jejich zralost určíme oddělitelností stopky od plodonosiče. Toto ovoce

Pokud chcete jablka uskladnit, stejně jako další ovoce je trhejte i se stopkami, déle vydrží
Autor: OBI

sklízíme opatrně a se stopkou, protože jedině tak je možné plody dobře skladovat. Ale tím péče o ovocný kout zahrady nekončí. U třešní a višní nastává vhodné období pro jejich prosvětlení. Větší řezné rány bychom měli řádně zahladit a ošetřit chemickým nebo biologickým přípravkem. Jsou-li stromy nadměrně obtěžkány svými plody je vhodné je podepřít.

Postarat bychom se měli i o maliníky, které již většinou mají své plodné období za sebou. Klasický maliník se seřezává až u země a to jen jeho odplozené výhony. S koncem léta nastává rovněž pravý čas pro sázení jahodníků. Ty nám do zimy výborně zakoření a vyrostou, což se odrazí v kvalitě plodů a velkých výnosech.

TIP ODBORNÍKA:

Sazenice jahodníku nesmíme sázet moc hluboko, musí koukat tzv. srdíčko, které ovlivní výši sklizně následující rok. Rovněž nesmí být zasazeny moc mělce, kořenový krček nesmí koukat ze země, měl by být cca 1 cm pod povrchem,“ radí Petr Dvořák z plzeňského OBI marketu.

Nezapomeňme ani na zeleninu

Zeleninu, především rajčata, zalévejte tak, aby listy zůstaly pokud možno suché
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
V srpnu bychom měli náležitou pozornost věnovat rajčatům, okurkám a paprikám, které ohrožují plísně a hniloby. Abychom riziko co nejvíce snížili, je dobré tyto plodiny zavlažovat tak, aby listy pokud možno zůstaly suché.

V deštivém období se však nevyhneme ošetření fungicidy, které efektivně zlikvidují houby a plísně, napadající tyto rostliny v důsledku nadměrného vlhka.  Měli bychom však volit fungicidy s kratší ochrannou lhůtou, protože sklizeň rajčat je v plném proudu.