S plevelem bojujeme pořád dokola, ale někdy může být tenhle zloděj živin přece jenom užitečný. Pokud je některého druhu na jednom místě nadměrné množství, signalizuje to nejen vlastnosti půdy, ale i to, jaké živiny chybí nebo přebývají na vašich záhonech. Naučte se tedy řeči plevelů, umí toho napovědět opravdu hodně.

Je půda hlinitá nebo písčitá?

Roste vám na zahrádece kokoška pastuší tobolka? Pak máte na záhonech na živiny opravdu bohatou a humozní půdu
Autor: botanika.wendys.cz
Když se na pozemku daří kopřivě dvoudomé žahavce, kokošce pastuší tobolce nebo ptačinci žabinci, buďte rádi, jde o bohatou a humózní půdu.

Jílovitou půdu zase prozradí hojný výskyt podbělu obecného, pryskyřníku rolního i svízele přítuly.

Těžkou a mokrou půdu charakterizuje přemnožení pampelišky lékařské, jitrocele většího a pryskyřníku plazivého. Polní mák i osívka jarní dávají vědět, že půda je naopak suchá a písčitá.

Plevel ukáže, zda hnojit nebo ne

Když se vám v záhoncích množí převážně plevele jako  violka skalní, kopretina osení, rdesno ptačí, jetel rolní, šťovík menší nebo kolenec rolní, je to signál, že půda je příliš kyselá. Na podzim ji proto nezapomeňte provápnit. Dostatek vápníku svědčí chrpě, máku polnímu, měsíčku, lnici, ostrožce polní, svlačci i kohoutku rolnímu či pcháči osetu.

Drchnička rolní vám dává vědět, že máte v půde příliš mnoho dusíku
Autor: botanika.wendys.cz
Příliš mnoho dusíku v půdě vám ukáže mléč rolní, kozlíček polníček, drchnička rolní, přeslička rolní, violka rolní, pěťour, ptačinec žabinec a mák. Pokud je množství dusíku vyrovnané, pak se bude dařit kokošce, zemědýmu, pampelišce, lebedě, svízeli přítuli, kakostu nebo hluchavce objímavé a kopřivě.

Zdroj: Český zahrádkářský svaz (zahradkari.cz)

Foto: Botanika.wendis.cz

Fotogalerie
11 fotografií