Blíží se zima a naše zahradní jezírka se dost možná brzy ocitnou pod ledovým příkrovem. Jak je na to připravit?

Základem je čistá voda

Je důležité uvědomit si, že v momentě, kdy jezírko zamrzne, rostliny i ryby se ocitnou bez přívodu čerstvého vzduchu. Proto se musíme pokusit nádrž co nejprecizněji vyčistit. Odstraníme kal usazený u dna i všechny zahnívající zbytky rostlin, které se válejí ve vodě nebo visí ze břehu. Ze těchto biogenních zbytků totiž vznikají plyny, které postupně otravují vody a jsou nebezpečné pro všechny živé organismy v nádrži. Pozor - zdravé rostliny necháme na místě, během zimy mohou do vody dodat alespoň malé množství kyslíku, stonky nořící se z vody pak mohou fungovat jako dýchací průduchy spojující zamrzlou hladinu s čerstvým vzduchem.

V případě, že v jezírku žádné rostliny ani živočichy nemáme, vyplatí se zvážit kompletní vypuštění nádrže - na jaře bychom pravděpodobně museli vodu stejně vyměnit.

Pokud ve vodě pěstujeme pouze rostliny, stačí jednoduché vyčištění a o stav jezírka po oblevě se nemusíme obávat.

Záleží na hloubce vody

Nejsložitější situace samozřejmě nastává, pokud se musíme postarat o ryby, případně želvy. V takové situaci je zejména důležité, jak hluboké naše jezírko je. V třeskutých mrazech totiž může voda promrzat do hloubky 50-70 cm, proto, aby ryby přežily, musí být jezírko hluboké minimálně 120 centimetrů. Pokud je naše nádrž mělčí, budeme muset ryby přestěhovat do akvária.

V případě, že je hloubka dostatečná, budeme muset vyřešit, jak zajistit přísun čerstvého vzduchu - pokud bude během nejsilnějších mrazů na nějakou dobu přerušen, nic se neděje, během větší části zimy by však měl kyslík do vody proudit.

Jak zajistit přísun kyslíku

Způsobů, jak to zařídit, je několik. Nejjednodušší je vhodit na hladinu několik prázdných plastových lahví nebo kanystrů. Nicméně toto řešení není příliš estetické a při nižších teplotách je navíc téměř neúčinné.

Dalším možným řešením je zavedení vzduchování. To má svá pro i proti. Nevýhodou je, že při vhánění studeného vzduchu jezírko snáze promrzá, výhodou naopak to, že vzduchování můžeme použít i v létě, kdy je při vysokých teplotách zásobování kyslíkem také potřeba. Alternativní možností je takzvaný čeřič, který vytváří neustálé proudění, díky kterému zůstane hladina volná. Tento mechanismus funguje až do teplot okolo -15° C.

Pokud jste do údržby jezírka ochotni investovat více prostředků, múžete zakoupit nerezové topné tělísko. To funguje poměrně spolehlivě, náklady jsou ale vysoké - minimální příkon zařízení je 150 W. Všechny elektrické přístroje pořídíme ve specializovaných prodejnách.

Při rozbíjení ledu buďte opatrní!

Na závěr ještě podotkněme, že pokud jezírko necháme zamrznout, při následném rozbíjení ledu musíme být velmi opatrní. Prudké údery ohrožují ryby, navíc může dojít k protržení folie a tím pádem zničení jezírka. V neposlední řadě hrozí i pád do vody, který je v mrazivém počasí opravdu nepříjemný.

Jezírko je jedním z klenotů pěstěné zahrady, věnujte mu proto odpovídající péči!

Fotogalerie
4 fotografie