Čemeřice, neboli zimní růže, patří k nemnoha rostlinám, které občas již od poloviny prosince zdobí zahradu svými květy. Rozlišujeme mnoho druhů, nejběžnější je čemeřice černá a nachová. 

Magické schopnosti?

Ve středověku byly této rostlině připisovány nadpřirozené schopnosti a byla často využívána k likvidaci střevních parazitů, vší a kožních chorob. Prášek ze sušeného drceného oddenku se šňupal. Ve větším množství je však čemeřice velmi nebezpečná, jedná se o rostlinu prudce jedovatou s obsahem tzv. srdečních glykosidů. Pamatujte na to, až ji budete přesazovat nebo stříhat, otrava čemeřicí může člověku způsobit velmi vážné problém, zvláště, jedná-li se o dítě nebo starší osobu.

Jak ji pěstovat?

Ideálním stanovištěm pro čemeřici jsou polostinná až stinná, spíše vlhčí, místa. Půda by měla být vysoce humózní. Květina se hodí do skalek, záhonů s trvalkami i jako podrost stromů a keřových skupin. Pro množení můžeme využít buď semen (dozrávají koncem jara), nebo dělení větších trsů, ideálně brzy najaře. Pokud jste si rostlinu přinesli ze zahradnictví a nevykvetla vám hned první sezónu, neklesejte na mysli. Čemeřice potřebuje určitý čas k adaptaci, nezřídka se stává, že se první květy objeví až po dvou nebo třech sezónách.

Co se týká náchylnosti k chorobám, patří čemeřice spíše k odolným rostlinám. Občas se však na listech mohou objevit černé skvrny houbového původu. Napadené listy odstraníme a rostlinu preventivně ošetříme přípravkem proti padlí.

Ozdobte svůj vánoční stůl!

Na závěr připojujeme jednu zajímavost. Podobně jako hyacinty, tulipány a některé další květiny, i čemeřice se hodí k takzvanému urychlování. Rostlinu s dostatečným předstihem přesaďte do květináče (můžete zakoupit i novou) a umístěte do zahrady. V polovině listopadu ji přeneste domů, ideální je málo osvětlená místnost a teplota 8-10°C. Pokud budete mít štěstí, pár dnů před Vánoci vás potěší bohaté květy.

Fotogalerie
4 fotografie