Péče o dřeviny

V zimních měsících již můžeme začít s řezem ovocných dřevin. Pokud však máte na zahrádce jen pár peckovinových stromů není třeba spěchat. Řezy stromů můžete odložit až na březen, budou vám poté lépe plodit. Únor je však ideálním časem pro zkracování rybízu, angreštu a také řez vinné révy.

Z kmenů stromů je dobré odstranit odumřelou borku. Dobře ji odstraníte drátěným kartáčem, důležité je strom očistit důkladně, abyste jej zbavili všech mechů a lišejníků. Seškrábanou borku je nutné ihned spálit, aby se nestala zdrojem škůdců. Nic také nezkazíte kvalitním postřikem proti hmyzu a chorobám. Nezapomeňte však, že postřik je nutné provádět, až venkovní teplota vyšplhá k 7 stupňům Celsia.

Kmen stromu také můžete obílit vápnem, díky tomu předejdete výskytu mechů a lišejníků a navíc strom ochráníte před přehřátím a následným popraskáním. U meruněk a broskvoní navíc díky bílé barvě kůry (slouží k odrážení slunečních paprsků) dochází k oddálení jarního rašení, a tak se snižuje riziko poškození plodů pozdními mrazíky.

Zeleninová zahrádka

Únor je také měsícem, kdy i ti největší nedočkavci mohou začít s předpěstováváním zeleniny. Do fóliovníku nebo za okno můžeme začít vysazovat rané kedlubny, kapustu, zelí rané zelí, salát k rychlení, květák a celer. Ve fóliovníku můžeme záhonky začít osazovat prvními saláty a ředkvičkami.

Nezapomeňte také únoru přikrýt celý česnekový záhonek bílou netkanou textilií, aby jste předešli nepříjemné houbomilce česnekové. Tuto textilii odstraníme až v dubnu.

Fotogalerie
7 fotografií

Květinová zahrada

I květiny či květinové keře potřebují v únoru svoji péči. V únoru můžeme začít s výsadbou hlíz dosen či hlíznatých begonií k narašení, které umístíme do hlubších truhlíků či květináčů. Důležité je, abychom po třech týdnech tyto truhlíky umístili do chladnějšího prostředí (např. do skleníku). Také můžeme začít s výsadbou prvních letniček, kterým nevadí chladnější prostředí. Vhodné jsou například máky či měsíčky.
Pod sklo vyséváme astry, petúnie, letní karafiáty a afrikány. Na konci února zkracujeme také plaménky, aby udržely svůj tvar a dobře kvetly.

Na závěr připomeneme, že i keřové růže v únoru potřebují péči. Nezapomeňme je proto odhrnout a výhony zkrátit.