Výběr bazénů je dnes skutečně široký. Od těch nejjednodušších až po vskutku luxusní. Proto je potřeba předem dobře uvážit, kde bude umístěn, jak velký by měl být a kolik je do něj rodina ochotna investovat. Přinášíme vám přehled jednotlivých typů bazénů na základě jejich specifických vlastností.


Samonosné nadzemní bazény
Na těchto jednoduchých bazénech ze speciální gumy si můžete vyzkoušet, jaké to je, mít na zahradě vlastní koupání. Prodávají se v krabicích a stačí pro ně zvolit vhodné rovné místo, upravit podklad, nafouknout obvodový prstenec a postupně je napustit vodou. Ta prstenec zvedá vzhůru a tím současně vztyčuje stěny bazénu. Bývají občas náchylné k protržení, na druhou stranu jsou maximálně bezpečné pro děti, protože všechny části jsou z gumy.


Jednoduché nadzemní bazény se samonosnou konstrukcí
Tento typ nadzemních bazénů se staví na povrch terénu. Stačí jen najít vhodné rovné místo a připravit kruhový podklad. Takovéto nadzemní bazény byly ještě před deseti dvanácti lety považovány za standard, ale dnes už jsou zastaralou relikvií.


Bazény s možností zapuštění do země typu Azuro
Tyto bazény způsobily před několika lety doslova revoluci. Jde o novou generaci montovaných bazénů, které lze sice ponechat na povrchu, ale jednoduše je lze také úplně nebo jen částečně zapustit do země. Mají totiž speciálně vyztuženou konstrukci a jejich stěny jsou vyrobeny z velmi odolných materiálů s vysokou antikorozní ochranou. Venkovní stěny už nejsou vyzývavě modré, ale mají atraktivní dekor, který věrně imituje dřevo. Záleží jen a jen na majiteli, případně na doporučení zahradního architekta, zda si bazén zapustíte úplně, nebo jen částečně, a jak si jeho okolí dotvoříte. Možnosti jsou neomezené a fantazii se meze nekladou.


Klasické zapuštěné bazény
Mezi klasickými bazény určenými výhradně k zapuštění do země jsou velké rozdíly, co se týče použitých materiálů i konstrukčních řešení. Obecně se rozdělují na bazény fóliové, sklolaminátové, keramické a kompozitní.

Kompozitní bazén Fort Wayne Riviera.
Autor: Mountfield


Konstrukce fóliových bazénů je tvořena silnostěnným pozinkovaným plechem s antikorozním nástřikem plastové vrstvy, vnitřek bazénu je tvoří zpevněná vnitřní fólie s UV filtrem a atraktivním mozaikovým vzorem. Žádané jsou především díky příznivému poměru mezi pořizovací cenou a užitnou hodnotou.


Sklolaminátové bazény jsou výjimečně pevné, protože jsou vyrobeny z polyesterových materiálů a navíc vyztuženy sklolaminátovými vlákny. Z vnější strany jsou opatřeny silnou vrstvou polyuretanového nástřiku, což jim dodává vynikající tepelně izolační vlastnosti. Nespornou výhodou sklolaminátových bazénů (oproti svařovaným plastovým bazénům) je zcela hladký vnitřní povrch a pevné monolitní provedení bez jakýchkoliv spojů a svarů.


Vrchol mezi zapuštěnými bazény představují ty, které jsou vyrobeny z keramických materiálů. Tyto luxusní bazény jsou skutečnou ozdobou zahrad. Unikátní je struktura bazénové stěny, jejíž jádro tvoří silná keramická vrstva, tedy high-tech materiál využívaný pro své jedinečné vlastnosti i v kosmickém průmyslu. Keramická vrstva dodává bazénu jedinečnou pevnost a slouží také jako vysoce efektivní tepelná izolace. Za popularitu vděčí originálnímu vzhledu, dosaženému aplikací speciálně vyvinutých barev Bi-luminate s 3D efektem.


Kompozitní bazény se vyznačují speciální konstrukcí a tvoří je panely z kompozitních materiálů. Díky tomu, je možné sestavit širokou škálu tvarů. Mají atraktivní široké vstupní schodiště, které výrazně usnadňuje vstup do vody. Na výběr je široká škála 25 různých barev a vzorů vnitřního fóliového obložení. Oblíbené jsou pro dvojúrovňové řešení dna - s mělčinou pro děti a hlubší částí pro skákání do vody.


Evropskou a i českou novinkou roku 2013 jsou design-kompozitní bazény, které na první pohled okouzlí francouzským šarmem, čistými liniemi a nadčasovými tvary. Jsou uzpůsobeny i ke snadnému zapuštění do stylové dlažby nebo kamenných či dřevěných teras.


V následujících dnech a týdnech se budeme problematikou bazénů dopodrobna zabývat, pokud tedy plánujete stavbu bazénu nebo jeho rekonstrukci, sledujte naše stránky i nadále.

Fotogalerie
4 fotografie