Základní rozdělení fréz

Frézu je potřeba vybírat podle typu povrchu, který budete odklízet a podle toho, jak často se sněhu chcete zbavovat. Rozlišujeme dva základní typy sněžých fréz:

Fréza dvoustupňová je určena k odstranění déle ležícího, udusaného, mokrého, přemrzlého či zledovatělého sněhu, a to z jakýchkoli povrchů. Ideální stroj k rodinnému domu, chatě, či chalupě. V rámci prvního stupně otáčející se ocelový šnek s pilovými zuby prořezává odklízenou vrstvou sněhu, který tak postupně odkrajuje z povrchu. Mezi pevnými ocelovými listy rozdrtí velké sněhové kusy na malé, které následně dopraví do prostoru, kde je umístěn vysokootáčkový ventilátor.

Speciálně tvarované lopatky vysokootáčkového ventilátoru naberou rozdrcený sníh od šneku a skrz otočný komín jej odhodí přesně tam, kam potřebujete. Směr a vzdálenost odhozu nastavíte pákou nebo joystickem přímo na ovládacím panelu. Tento mechanizmus pro přemístění zpracovaného sněhu nazýváme druhým stupňem.

Dvoustupňové sněhové frézy se dělí na kolové a pásové. Kolové sněhové frézy jsou mnohem rozšířenější; mohou být vybaveny praktickým systémem Free Wheel nebo automatickým diferenciálem, což jsou systémy, které umožňují jednodušší manipulaci s frézou při zatáčení a couvání. Pásové frézy se pohybují pomocí pásů, které umožňují snadnější manipulaci v podmínkách, při kterých nedochází k odklízení sněhu až na zpevněný povrch. Tyto pásové frézy snadno zvládnou pohyb v hlubokých závějích a sněhových jazycích.

Fréza jednostupňová odklidí malé terasy a chodníčky se zpevněným povrchem pokrytým čerstvým sněhem. U jednostupňové frézy rotující lopatky z tvrzené pryže nabírají sníh z odklízeného povrchu a skrz odhozový komín jej odhazují do velké vzdálenosti (až 10 m) přesně tam, kam potřebujete. Sníh dokonale „vymetou" z každé skuliny. Kromě odklízení sněhu mají rotující lopatky za úkol pohybovat frézou dopředu. Nahrazují tak pojezdové systémy s převodovkami.

Na trhu je možné vybírat z celé řady modelů jednostupňových a dvoustupňových sněhových fréz. Nejedná se o stroj na jednu sezonu, proto by na něj měla být poskytována minimálně pětiletá záruka. Stejně tak je důležité, aby měl specialista široké servisní zázemí a dokázal garantovat rychlou i dlouhodobou dostupnost náhradních dílů. Kvalitní sněhové frézy jsou vyráběny v Japonsku (např. firma Fujii), v USA (značky Toro a Ariens) i v evropských státech. Aktuální přehled nejzajímavějších fréz naleznete v naší fotogalerii pod článkem.

Fréza si se záplavou sněhu bez problémů poradí
Autor: Mountfield

Zda si pořizujete kvalitní stroj, můžete zjistit už při nákupu v prodejně. Zde je jednoduchý návod, jak to udělat:

  1. Lopatky kovového šneku se při stisku rukama nesmí pohnout, natož pak překřížit. Jestliže ano, existuje možnost, že při kontaktu s kusy ledu dojde k poškození stroje
  2. Zatlačíte-li maximální silou shora oběma rukama na kovový bunkr frézy, nesmí se prohnout. Jen tak poznáte, že výrobce na materiálu nešetřil. V opačném případě by při odhazování sněhu mohl snadno prasknout při najetí do zledovatělého sněhu např. s rampouchy. 
  3. Řazení by mělo být snadné a chod páky musí být v co nejkratších drahách, což zaručuje jednoduchou změnu rychlosti přímo během jízdy. V opačném případě se může jednat o známku nedokonalé konstrukce převodového ústrojí. 
  4. Řadicí páka musí být umístěna přímo na hlavním ovládacím panelu. Neměli byste se k ní shýbat.
  5. Minimální průměr kol dvoustupňové frézy pro snadné zacházení by měl být 33 cm. U vyšších modelů se setkáte s běžným průměrem 38 cm. Pro ještě lepší trakci je vhodné vybírat sněhové frézy s pneumatikami se vzorkem ve tvaru písmene „V“.

Sněhová fréza vám ušetří spoustu času i energie!
Autor: Mountfield

Poradna odborníka

Jiří Janoušek, specialista na sněhové frézy společnosti Mountfield

Proč je sněhová fréza tím nejlepším strojem pro úklid sněhu?
Tento stroj perfektně odklidí sníh při minimální časové investici a fyzické námaze, a to až 20x rychleji než lopata nebo hrablo. Jeho ovládání je jednoduché a k obsluze není potřeba téměř žádná síla.

Podle čeho sněhovou frézu vybírat?
Určitě podle typu povrchu, který budete odklízet, a podle toho, jak často se sněhu chcete zbavovat. Jedná-li se o malé terasy a chodníčky pokryté čerstvým sněhem, zvládne je fréza jednostupňová. Jestliže ale budete odstraňovat i déle ležící udusaný, mokrý či zledovatělý sníh, a navíc i z jiných než zpevněných povrchů, pořiďte si dvoustupňový model.

Jak se při výběru nespálit, jak poznat, že kupuji opravdu kvalitní frézu?
Zjistěte, v jaké zemi byl stroj vyroben. Pochází-li z Japonska nebo z USA, máte jistotu, že si pořizujete opravdu kvalitní model. Samozřejmostí by měla být alespoň 5letá záruka, široké servisní zázemí prodejce a rychlá a dlouhodobá dostupnost náhradních dílů. Prověřte pevnost bunkru, stabilní uložení šneku a bytelnost jeho lopatek.
Řadicí páka musí být dobře přístupná a řazení by mělo být snadné. Při výběru sněhové frézy vyzkoušejte také odhozový komín. Vybírejte stroj s minimálním průměrem kol 33 cm. U dvoustupňových modelů vyšší třídy se setkáte s běžným průměrem 38 cm. Při menším průměru je pak pohyb se strojem příliš obtížný.

Fotogalerie
8 fotografií