Solární ohřevy

Technologie ohřevu bazénové vody můžeme rozdělit do dvou skupin. Jednodušším řešením jsou solární ohřevy, které využívají energii slunečního svitu, které u nás svítí průměrně 1400 až 1700 hodin v roce. Z 1 m2 solárního panelu lze získat cca 1100 kWh ročně. Výhodou solárního ohřevu je, že zvýší teplotu vody ve venkovním bazénu až o 6˚C a bez nároku na nákladné zdroje energie prodlouží koupací sezónu o několik měsíců.

Tento typ sekundárního ohřevu vody je vhodný pro všechny bazény a jeho výhodou je také jednoduchá a rychlá montáž, ale i demontáž na konci sezóny. Samotné solární panely lze umístit např. na střechu zahradního domku nebo i rodinného domu, případně je lze i jednoduše opřít o venkovní bazén či zahradní plot.  Manipulace je s nimi velmi jednoduchá a zvládne ji téměř každý.

Nevýhodou solárních panelů je závislost na slunečním svitu. Ne každé léto v České republice je od rána do večera slunečné a proto z dlouhodobého hlediska doporučujeme všem majitelům venkovního bazénu zvážit investici do tepelného čerpadla.

 

Solární ohřev bazénové vody - schéma.
Autor: Blesk.cz

Tepelná čerpadla

Tepelná čerpadla jsou ve srovnání se solárním ohřevem mnohem efektivnější a výhodnější - tato zařízení speciálně vyvinutá pro ohřev bazénové vody odebírají teplo z okolního vzduchu nezávisle na tom, zda je slunečno nebo pod mrakem. To je jejich obrovská přednost.

Jde o zařízení, která nejsou závislá na výkyvech počasí a která dobře fungují už od venkovní teploty kolem 12° C. „Jejich velikou předností tedy je, že pracují, i když nesvítí slunce. Z okolního vzduchu umí získat zdarma až 81 procent tepelné energie, tedy čtyřikrát víc energie, než kterou spotřebují na svůj provoz,“ říká Jaroslav Pištěk z Mountfieldu. Tepelná čerpadla prodlouží koupání v teplé vodě (jejíž teplotu si může majitel bazénu sám nastavit a regulovat) až 7 měsíců v roce, tedy od jara až do podzimu.

Tepelné čerpadalo uspoří vaše peníze.
Autor: redakce
Tepelné čerpadlo i solární systém ohřevu vody lze využít u jakéhokoliv typu bazénu (zapuštěného i nadzemního), který je vybaven pískovou filtrací. 

Velkou výhodou tepelných čerpadel, ale i solárních panelů je ta skutečnost, že se dají pořídit samostatně, takže není problém je připojit k již stávajícímu venkovnímu bazénu.

 

Fotogalerie
7 fotografií