Kvalitní dřevo z tropů

Teak je tropický strom pocházející z deštných lesů jihovýchodní Asie, dorůstající výšky 30 – 40 metrů. Pěstován je na tradičních plantážích, přičemž nejkvalitnější dřevo pochází z pralesů Barmy a Indonésie. V jihovýchodní Asii se z tohoto dřeva vyrábí nejen nábytek, ale je využíván i při stavbě domů, paláců a dokonce i mostů. Teakové dřevo má krásnou medovou až načervenalou barvu, kterou je možno zvýraznit napuštěním teakovým olejem. 

Teakový nábytek - krásný i funkční

Zahradní nábytek z odolného teaku je ideální volbou pro ty, kdo hledají dokonalou symbiózu moderního designu, vysoké trvanlivosti a uživatelského komfortu. Na přední příčky mezi ostatními dřevinami ho staví vysoká odolnost proti vlhkosti, hnilobě, plísním a atakům škůdců, a zároveň i minimální nároky na údržbu. Obsah teakového oleje a kaučuku chrání železné spoje před korozí. Odolné dřevo využívané i pro stavbu lodí snáší bez problémů střídání suchého a vlhkého prostředí, proto tento nábytek může zdobit vaši zahradu celoročně, a to i v těsné blízkosti bazénu, kde jiné typy dřeva trpí.

Podle čeho vybírat?

Stejně jako u nábytku z jiných dřevin, i v případě výběru nábytku z teaku přeměřte tloušťku desky stolu. Měla by být silná alespoň 2,8 cm, protože teprve potom je stůl dostatečně pevný a stabilní. 

Zjistěte, zda si k již zakoupenému nábytku můžete v prodejně dokoupit další křeslo, židli či lavici. Může se stát, že se vaše rodina rozšíří a vy budete potřebovat přikoupit další nábytkový prvek.  Vždy je pak lepší, pokud do vaší současné sestavy designově zapadne. Při výběru byste také neměli být limitováni předem poskládanými nábytkovými sestavami. Je příjemné si z křesel, stolů, židlí a lavic vytvořit zahradní nábytkovou sadu podle libosti a vlastního vkusu.

Zkontrolujte  „hustotu“ příček židlí, lavic a křesel. Pokud jsou příliš daleko od sebe, může to značit, že výrobce na zákaznících šetří. Křesla by měla mít ergonomicky tvarovaný sedák i opěrák. Pořizujte si nábytek, na který se vztahuje alespoň 5letá záruka. 

Věnujete-li nábytku péči, bude i po letech jako nový

V případě, že o teakové dřevo nebudete nijak pečovat, změní postupem času účinkem povětrnostních vlivů medově hnědé zbarvení na stříbrno-šedou patinu, která je výsledkem působení slunce, deště, mrazu a větru (teakové dřevo je vůči těmto povětrnostním vlivům zcela odolné a popisovaná změna barvy nikterak neovlivňuje jeho vlastnosti!) Pokud chcete, aby měl nábytek původní barvu i po několika letech používání, je třeba mu věnovat alespoň minimální péči.

Ideální volbou pro čištění a údržbu teakového dřeva je použití osvědčených speciálních přípravků Teak Cleaner a Teak Protector.

Dbejte na správné zazimování

Obecně platí, že teakový nábytek může být na zahradě celý rok. Pokud ponecháte svůj zahradní nábytek přes zimu venku, ujistěte se, že jsou veškeré šrouby a spoje pečlivě utažené. V opačném případě může dojít k popraskání dřeva důsledkem pnutí zmrzlé vody, která by mohla snadno proniknout do prostor způsobených neutaženým kováním.
Pokud se rozhodnete pro uskladnění nábytku přes zimu, neměli byste ho uschovávat v teplé místnosti. Ideálním místem je např. garáž, kde je sucho a zároveň dostatečná ventilace.

V každém případě platí, že nábytek z teaku patří k vůbec nejkvalitnějším druhům zahradního nábytku, do kterého se rozhodně vyplatí investovat.

Fotogalerie
4 fotografie