Spolu s blížícím se vrcholem letní úrody se pole a zahrady začínají hemžit hejny hlodavců, kteří dokáží pěstitelům pořádně znepříjemnit život. Existuje ovšem několik vcelku účinných metod, jak se těchto nezvaných návštěvníků zbavit.

Vsaďte na akustickou plašičku

Jedním z nejjednodušších  způsobů jsou elektronické plašičky. Ty vydávají zvuky o vysoké frekvenci, na které jsou hlodavci velmi citliví, a proto se zdrojům takovýchto zvuků raději z daleka vyhnou. Tento postup je zcela jistě nejhumánnější, často je však třeba přistoupit k účinnějším opatřením.

K nim může patřit vykuřování. během kterého bychom měli pečlivě ucpat všechny vchody do nory, aby nedocházelo k úniku kouře některou z bočních děr.

Pasti, pasti, pastičky

Další možností je proto použití klasických pastí na krysy. Ty instalujeme co nejblíže vchodu do nory, aby se jim hryzec při své cestě za potravou nemohl vyhnout. Záleží pak především na míře jeho obezřetnosti, zda se do pasti nechá nalákat. 

Podobnou metodou je využití velké lahve naplněné vodou, kterou opět umístíme před vchod do nory, případně těsně vedle něj. Zvíře se často splete a místo do bezpečí své skrýše zamíří přímo do pasti. Nádoba musí mít dostatečně úzké hrdlo a vody musí být přiměřené množství, aby se myš nedokázala vyškrábat zpět na záhon.

K největším nepřátelům zahrádkářů a pěstitelů patří hryzec vodní.
Autor: profimedia.cz
S jedem vždy opatrně!

Krajním řešením je pak použití jedu. Něž k němu ovšem přistoupíme, vždy bychom měli pamatovat na několik věcí. Jed prosti hlodavcům je velmi prudký. Musím proto stoprocentně zabezpečit, aby byl položen mimo dosah dětí. Dalším mínusem je fakt, že kromě hryzců či krys jed zahubí také jakékoliv jiné zvíře, které ho pozře. Zvláště opatrně byste měli s jedem nakládat, také pokud vy nebo někdo ve vašem okolí chováte kočku. Velmi časté jsou totiž případy, kdy kočka zemře po požití otrávené myši.

Ze všech těchto důvodů doporučujeme nejprve vyzkoušet některý z akustických klasšičí, případně klasické mechanické pasti. Teprve pokud skutečně nezaberou, zvažte použití jedu.

Fotogalerie
2 fotografie