Když se řekne Arabský poloostrov či Jemen, vybaví si každý vyprahlou pustinu bez života. I do těchto nehostinných končin ale zavála matka Příroda značný počet svých květinových dítek a patří k nim rovněž Adenium obesum. Jeho botanický název říká vše: Rodové Adenium je odvozené od jemenského města Aden, kde byly tyto rostliny poprvé popsány, a vypovídající je i druhové obesum, tedy tlusté, obézní…

Kráska, které se líbí panelák

Vskutku se chovají jako správné arabské krasavice – po většinu roku přežívají v kamenité polopoušti téměř bez známky života (hlavně v zimním období, kdy shazují listy) a jejich jediným poznávacím znakem je pohledný zdužnatělý kmen, který slouží jako zásobárna vody. Tvoří různě vysoké keříky či stromky, a když nadejde vhodný čas, vytvoří na koncích nevzhledných větví kvanta nádherných květů.

Jen málokdo ovšem ví, že jsou to ideální rostliny do panelákového bytu, které bez problémů ustojí žhnoucí slunce u jižního okna a horký vzduch sálající v zimě z radiátoru ústředního topení pod parapetem. Takže se jejich pěstování bát nemusíte. Ale pozor si přece jen dejte: Všechny části rostliny jsou jedovaté!

Tato odrůda pouštní růže má název America Giant
Autor: Hobbymanie.tv

Naše rada: Jak pouštní růže pěstovat?

Rostliny držte v lehkém písčitém substrátu s přídavkem vápenité drti a umístěte je na parapet k jižnímu oknu (může být i jihovýchodní či jihozápadní). Prudké slunce pouštní růže vyžaduje, stejně jako suchý horký vzduch v zimě. Letnění nepřipadá v úvahu a nutný není ani skleník. Rostlinu zalévejte jen občas, přibližně 1x za týden až 10 dní, až substrát znovu vyschne. V misce by neměla stát voda!

Od března do srpna pak přidejte s každou zálivkou výživu (stačí růstový Kristalon) a v srpnu přihnojování zastavte a omezte i zálivku. Takto se o rostlinu starejte do 1. února, kdy vezmete nůžky a všechny větve z předchozího roku (jsou chobotovitě vytáhlé) zakrátíte na 1 až 2 cm. Na celé rostlině nemusí zůstat jediný list!

Logo hobbymanie.tv
Autor: Hobbymanie.tv

Fotogalerie
6 fotografií