Pokud byste se rozhodli nařezat si palivové dříví klasickou pilou, pak sice platí, že se ohřejete hned dvakrát, ale nadřete se při tom tak, že se potom možná ani nenarovnáte.  Určitě se tedy vyplatí investovat do kvalitní řetězové pily.

Autor: Oleo-Mac

Elektrickou, nebo benzinovou?

Nemáte-li rozlehlý dům a budete zpracovávat jen menší množství dřeva, pak si pořiďte pilu elektrickou. Je to praktický pomocník, který se vám bude hodit i při prořezávání stromů na zahradě nebo při truhlářských a tesařských pracích. Jediné, co potřebujete, je blízkost elektrické zásuvky.

Nebudete ani rušit sousedy: Výhodou elektrických řetězových pil je jejich tichý chod. Tou další je pak nenáročná údržba. Po práci ji prostě jen vypnete, očistíte a uložíte.

Autor: Mountfield

Na co si dát při výběru pozor?

Elektrickou řetězovou pilu vám dnes nabídne kdejaký hobbymarket nebo internetový e-shop. Ale pozor, i tady platí, že pokud chcete opravdu ušetřit, nevyplatí se kupovat ty nejlacinější z laciných. Jsou tak levné proto, že jejich výrobce šetřil na materiálu. Plastové součástky, ukryté často pod líbivým krytem, pak obvykle nevydrží ani jednu sezónu.

Autor: Ikra

Základním znakem při výběru elektrické řetězové pily je délka záruční doby. Pokud vám prodejce nenabídne nejméně 5letou, ale ideálně 7letou, pak běžte raději kupovat jinam, nejlépe do opravdu specializovaného obchodu.

Nenechte se zmást tvrzením, že čím delší řezná lišta, tím lepší pila. Pokud ji pohání motor s malým výkonem, pak je k ničemu, protože to si můžete dřevo nařezat rovnou klasickou pilou.