O tato zařízení je čím dál větší zájem. Vždyť solární ohřev nebo tepelné čerpadlo prodlouží období, kdy se můžeme koupat, až na sedm měsíců. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Solární ohřev si bere teplo od sluníčka

Solární ohřev využívá energii slunečního svitu. Z jednoho metru čtverečního solárního panelu získáte až 1100 kWh ročně. Z relativně malé plochy tak máte velmi slušný tepelný výkon. Díky tomu se zvýší teplota vody ve venkovním bazénu až o 6˚C, což vám prodlouží koupací sezónu o několik měsíců. A nedáte za to ani korunu – energie ze sluníčka je zadarmo!

Autor: Mountfield

Výhodou těchto solárních ohřevů je jejich snadná montáž a demontáž na konci sezóny. Umístit je můžete například na střechu zahradního domku nebo rodinného domu, postavit je můžete u plotu nebo stěny nezapuštěného bazénu. Solidní prodejci nabízejí k solárním panelům také lehké kovové stojany.

Jedinou nevýhodou solárních panelů je to, že jsou závislé na slunečním svitu. Kdo tedy chce mít jistotu, měl by raději vsadit do tepelného čerpadla.

Autor: archiv redakce

Tepelné čerpadlo slunce nepotřebuje

Že je venku zataženo a jen nějakých 15 stupňů nad nulou? To tepelnému čerpadlu vůbec nevadí. Pracuje vlastně jako chladnička, jenže na obráceném principu. Teplo z okolního vzduchu „kondenzuje“ pomocí kompresu a stlačeného teplonosného plynu. Ten pak expanduje, uvolňuje tepelnou energii a pomocí výměníku ji předává vodě v bazénu.

Teplota vody s využitím ohřevu vody tepelným čerpadlem, solárním ohřevem a bez ohřevu vody v rodinných bazénech.
Autor: archiv redakce

Ta nejkvalitnější tepelná čerpadla dokážou předat až 81% tepla zdarma. Ukazatelem jejich účinnosti je výkonový koeficient, tedy poměr mezi získanou a vloženou energií. Při koupi tepelného čerpadla trvejte na tom, aby tento koeficient dosahoval hodnoty minimálně 5. Pokud prodavač neví, o co jde, běžte raději ke specialistům!

Autor: Mountfield

Náš tip:

Pokud si pořizujete nový bazén, doporučujeme využít některou z nabídek na trhu a tepelné čerpadlo či solární ohřev pořídit rovnou v sadě s bazénem. Můžete tak dosáhnout úspory v řádu i desítek procent!