Nejvíc si lidé domů pořizují krbová kamna.  Proč právě ta? Do karet jim hraje, že si je můžete opatřit kdykoliv během roku a nebudete k tomu potřebovat zedníka ani stavební povolení. Stačí nehořlavá podložka na podlahu a přístup ke komínu.  Samozřejmě, že ten komín nemůže být ledajaký. Je potřeba, aby byl dobře vyvložkovaný a měl dostatečný tah. K tomu potřebuje účinnou výšku. Ale když ji náhodou nemá, nemusíte hned házet flintu do žita. Existují speciální větráky, které tah zvýší. Moderní doba našla dokonce řešení i pro ty, kteří komín vůbec nemají. Na trhu jsou stavebnice, se kterými ho máte za den hotový. 

Jak moc budou hřát

Když už máte vyřešený problém s komínem, je potřeba se věnovat průměru kouřovodu neboli sopouchu. S tím vám pomůže třeba kominík. A pak stojíte před volbou, jaká krbová kamna si vybrat.  Záleží na tom, kolik metrů krychlových chcete vyhřívat.  Jestli vám stačí vytápět jednu místnost, třeba obývák, kde bude romantické praskání ohně dokonalou kulisou, nebo si vyberte výkonný model s tzv. výměníkem, který zvládne celý byt nebo dokonce dům.

Toba - Kamna s čistými liniemi vynikají elegantním zakulaceným tvarem.
Autor: Mountfield

Starší dům víc žere

Při výběru výkonu kamen záleží nejen na metrech krychlových, ale i stavu stavby. Faktem je, že kdy chcete vytápět starší dům, potřebujete asi tak dvakrát větší výkon, než u krbových kamen do novostavby. Jak zjistíte, kolik metrů budete vytápět? Jednoduše vezměte metr, kalkulačku a pěkně jako ve škole vynásobte užitnou plochu výškou stropu. Obecně platí, že pro vyhřátí 20 m³ starého domu potřebujete 1 kW. U novostavby vám stejný výkon, tedy 1 kW, vytopí 40 m³. To znamená, že když chcete vytopit například 100 m³, vydělíte 100 m³ 40 m³ a dostanete číslo 2,5. To je správný výkon kamen.

Plech vs. kámen

Když už víte, jak výkonný model potřebujete, můžete začít řešit, jaká kamna chcete. Mohou být kachlová nebo plechová. Oboje mají své plusy. Krbová kamna s plechovým pláštěm se oproti kachlovým rychleji nahřejí. Kachlová jsou pomalejší, ale zase vydrží déle hřát resp. sálat. Keramický obklad totiž velmi dobře akumuluje teplo, které pak postupně uvolňuje do místnosti.

Opala - krbová kamna s vysokou výhřevností a ohništěm, které je viditelné ze tří stran.
Autor: Mountfield

Připojte je k radiátoru

Kdo se rozhodne nahradit v celém bytě nebo domě stávající topení krbovými kamny, potřebuje typ s teplovodním výměníkem. Ten se jednoduše napojí na nový nebo už fungující teplovodní rozvod, a tak hřejí všude. Tento typ krbových kamen může být bez problémů hlavním zdrojem tepla.

Výhodou některých typů kamen je navíc terciární spalování. Co to je? Jednoduchý proces, který zužitkovává zbytkové hořlavé plyny, které by za jiných okolností odešly nevyužity se zplodinami komínem. Předehřátý vzduch je v takových kamnech speciálními rozvody veden do spalovacího prostoru a přispívá k lepšímu spalovacímu procesu. Pro majitele to znamená, že protopí méně a má víc tepla.

Přidušená kamna budou čmoudit

Ptáte se, proč je správný výkon tak důležitý? Je to jednoduché. Když si vyberete slabá kamna, bude vám zima a budete je přetápět. To může vést až k popraskání a poničení použitých materiálů. Ale ani příliš silná nejsou výhra. Abyste neměli přetopeno, budete kamna, jak se říká, dusit. Takže se vám budou víc zanášet a přední sklo bude zakouřené.

Hartola - dvouplášťová krbová kamna, ve kterých můžete topit jak dřevem, tak ekobriketami nebo briketami. Kamna zvládnou vytopit až 110 m³.
Autor: Mountfield

V hlavní roli pelety

Už dávno neplatí, že by se v kamnech topilo jen dřevem. Nejmodernější technologie nabízí topení peletami. Peletová kamna zvládnou fungovat bez vaší obsluhy. V naprogramovaném režimu umí palivo automaticky zapálit i regulovat teplotu. Na pelety je navíc zabudovaný velký zásobník, který kamna udrží v provozu až několik dní.

Na svém jste za rok

Možná už nějaký čas koukáte na nabídky kamen a nemůžete se dopočítat, jestli se vám to vyplatí.  Tak zkuste počítat s námi. Představme si rodinu, která obývá dvoupodlažní rodinný dům (150 m²), který má tepelnou ztrátu 10 kW. Dům je celý vytápěný jen plynem a roční náklady na topení jsou přes 32 000 Kč. Roční spotřeba zemního plynu přesahuje 2 000 m³.

Když by byl dům vytápěný krbovými kamny s výměníkem, roční náklady na topení by byly téměř poloviční, tedy asi 17 500 Kč. Roční spotřeba dřeva by byla necelých 15 m³.

Alta - krbová kamna v moderním designu, skvělá vytápěcí schopnost a výkon až téměř 9kW.
Autor: Mountfield

Suma sumárum se investice do krbových kamen takové rodině vrátí za pouhý rok.