Potřebujete snadno a rychle zatopit? Pak si pamatujte, že není nic lepšího než léty osvědčené třísky. Nejlepší jsou ty z měkkého dřeva, třeba smrku a borovice. Pak už jen přidáte trochu zmačkaných novin a škrtnete sirkou.

Surové dřevo zvládá jen krb

Na samotné topení si vybírejte dřevo, které je vysušené a má vlhkost nejlépe kolem 20 %. Takové ovšem vysychá tak dva roky. Čerstvě poražené dřevo obvyklé mívá až 75% vlhkost. Ale s tím si poradí jen krb. Čím víc je ve dřevě vody, tím hůř hoří a vzniká víc dýmu a popela. V krbových kamnech nebo kotli bude hodně kouřit, takže se vám zanese sklo dvířek a komín.

Dřevo
Autor: Shutterstock.com
Tvrdé hoří líp

Nejlépe si zatopíte, když přiložíte takzvané tvrdé dřevo. To je například dub, buk nebo habr. Ovšem za kvalitu se platí, a tak je nejdražší. Ale oproti levnějšímu měkkému dřevu, třeba bříze, lípě nebo topolu, má tvrdé dřevo o více než 40% větší výhřevnost. Méně  přikládáte a máte větší teplo.

Jak poznáte vyschlé dřevo

Podívejte se na to, jak vypadá. Nikdy není tak hezké, jako to čerstvé. Protože vysychalo venku, má na povrchu nejrůznější mapy a nevzhledné skvrny. A když ho potěžkáte a porovnáte s čerstvým polenem, bude to vyzrálé mnohem lehčí. Pokud na vysušené dřevo zaklepete, vydá oproti čerstvému dutější zvuk.

Dřevo
Autor: Shutterstock.com
Na pražce zapomeňte

Při topení dřevem zapomeňte na spořivost. Když přiložíte něco, co do kotle nebo kamen nepatří, zbytečně si je ničíte. Rozhodně se vyhněte chemicky ošetřenému dřev, pražcům a dřevotřískám. Při jejich spalování vznikají nebezpečné toxické látky a nadměrně se vám zanáší komín.