Jedno mají oba společné. Jednoduchou zahradní stavbu si můžete postavit sami nebo ji smontovat ze zakoupené konstrukce a výplní. S pěstováním rostlin tak můžete začít na jaře dříve a na podzim naopak později skončit.

Pozor na fólii

Montáž fóliovníku je mnohem jednodušší, než skleníku. Nejvíc záleží na kvalitě použité fólie. Pokud zvolíte obyčejnou, silnou kolem 0,1 mm, vydrží jednu sezonu. O něco silnější fólie, které už jsou chráněné proti působení UV záření, slibují životnost 2 roky. Další řešení nabízejí kašírované fólie. Díky výztužné mřížce mají výrazně vyšší mechanickou pevnost než běžné fólie, životnost se uvádí minimálně 5 let.

Pro životnost fóliovníku je důležitá kvalita použité fólie.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Na zimu ho uklidíte

Fóliovníky se nejčastěji staví z pozinkovaných profilů, které se spojují pozinkovanými kovovými úhelníky, a tím pádem je jejich montáž jednoduchá. Konstrukce může být také dřevěná a prakticky neomezenou životnost bez údržby vám zajistí hliník. Menší fóliovníky nepotřebují žádné velké základy jako u skleníků. Stačí zabetonovat trubky do země. Menší fóliovník s hliníkovou konstrukcí snadno přenesete a na zimu ho uložíte třeba v kůlně.

Skleníky potřebují slunce

Existují sice skleníky, které se staví k domům, aby využívali zbytkové teplo. Ale na zahradách jsou nejčastější ty, které stojí volně a využívají sluneční svit během celého dne. Proto by místo, kde stojí, nemělo být odnikud stíněné. Hřeben skleníku má směřovat od severu k jihu. Proč? V dopoledních hodinách se slunce může opírat do jeho delší strany z východu, přes poledne, kdy je svit nejintenzivnější, ho ozařuje na té nejmenší ploše a odpoledne pak bude opět osluněný z boku, na západní straně.

Ze skla nebo plastu

Konstrukce skleníků se většinou vyrábějí z profilového plechu v pozinkované nebo lakované úpravě. Jako výplň se používá klasické sklo o síle 4 mm nebo polykarbonát. Způsob uchycení skel i polykarbonátu ke konstrukci není u všech výrobců stejný. Ještě než se rozhodnete pro koupi, raději si ověřte, jestli zvolený systém zvládnete postavit.

Okna na větrání

Většina skleníků potřebuje pro stabilitu základy. Jen u některých lehkých typů s výplněmi z polykarbonátu výrobce toto neuvádí. Pozor dejte na dveře, abyste je mohli dobře otvírat a dovnitř vcházeli bez zbytečného hrbení. Kvůli ventilaci je také důležitý počet oken, aby se rostlinky v horkých dnech zbytečně nepřehřívaly. Do skleníku si můžete pořídit také spoustu vymožeností, které vám péči o rostliny zjednoduší. Například vytápění, závlahový systém nebo automatické otevírání oken, které reaguje na teplotu.