V čem je asijská zahrada výjimečná? Na malý prostor dokáže vměstnat spoustu věcí. Vypadá jako ostrůvek se zurčícím potůčkem, přes který vedou malé mosty. Neobejde se bez kamenů, bonsají a typických pítek pro ptáky. Má být hlavně místem pro meditaci i odpočinek a je vlastně zmenšenou podobou japonské přírody.

V jednoduchosti je krása

Charakteristické jsou jednoduché tvary. Styl je inspirovaný přírodními cykly, aby zahrada byla hezká v každém ročním období. Proto jsou i rostliny vybírané tak, aby ani v zimě nevypadaly neupraveně a smutně. Častá je číselná symbolika, v níž číslo 3 vyjadřuje spojení nebe, země a člověka. Proto jsou tu tak často seskupené kameny a dřeviny ve skupinách po třech.

Základem asijské zahrady jsou bonsaje.
Autor: Shutterstock.com
Trávník nepotřebujete

Víc než trávník, jsou v japonské zahradě důležité půdokryvné druhy, jako je například pachysandra klasnatá, která vytváří souvislé zelené plochy. V Japonsku se hodně využívá také mech, který v českých podmínkách můžete nahradit trvalkami, třeba mateřídouškou.

Alespoň trochu vody

Voda by rozhodně neměla chybět, ať už v podobě jezírka, potůčku, kamenné nádržky nebo alespoň pítka, které přiláká ptáky. Když máte jezírko, zkuste nasadit tradiční koi kapry.

Kouzla s hráběmi

Kromě klasické vodní plochy se na zahradě tohoto typu hodně využívá štěrk nebo písek, aby vytvořily iluzi moře nebo jezera. Nejlépe se vyjímají na cestičkách nebo menších plochách ozdobených seskupenými většími solitérními kameny. Na úpravu stačí vzít hrábě, vytvořit vlny a pak rozmístit nášlapné kameny, aby se do vln nešlapalo.

Barvy ruší

Pohled na různé pestrobarevné květiny, protože podle Japonců „výbuchy“ barev a jejich pestrost působí na člověka neklidně. V asijských zahradách je výrazným barevným prvkem pouze červenolistý japonský javor, na jaře rozkvetlé sakury, v květnu kvetoucí bochníkovitě sestříhané keře stále zelených azalek a sem tam nějaký kosatec.

Bez bonsají to nejde

Důležitým faktorem každé zahrady v asijském stylu jsou bonsaje. Mohou to být dřeviny, které mají dokonale napodobit přírodu a vytvářejí zdání většího stáří. Proto mají tlusté kmeny a odhalené kořeny. A také jsou pokroucené, to zdůrazňuje působení živlů. Nemusí to být hned ty drahé z obchodů. Spousta šikovných pěstitelů si je dokáže vytvořit z běžných tuzemských dřevin.