Meduňka je vytrvalá, až 90 centimetrů vysoká rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete v červnu až v srpnu a její srdcovité listy se zubatými okraji voní po citronech. Vyhovuje jí místo na přímém slunci nebo v polostínu ve výživné půdě. Na záhonech na ni dejte pozor, protože se velmi rychle rozmnožuje, takže časem zabere dost místa. Rostlina vydrží asi pět let, potom si vysaďte novou. Právě teď si ji můžete na zahradu předpěstovat ze semen za oknem nebo v pařeništi. Za pár týdnů vyklíčí a vy pak sazenice přesadíte ven nebo do květináče za oknem.

Meduňku můžete pěstovat na záhoně i v truhlíku za oknem.
Autor: Shutterstock.com
Jak usušit

Bylinka obsahuje silice (citral, citronelal, geraniol, linelol), jejich množství je ale velmi proměnlivé a závisí na počasí, stáří i původu byliny. Dále jsou v ní třísloviny, hořčiny, pryskyřice, organické kyseliny nebo minerální látky. Ideální čas ke sběru lístků nastává těsně předtím, než meduňka rozkvete. Když rostlinu seříznete, budete lístky sklízet i vícekrát ročně. Čerstvé listy spotřebujte pokud možno hned po sběru, nebo je uchovejte několik dnů v ledničce. Případně je dejte zamrazit, tím se lépe udrží silice, které obsahuje. Při sušení je nejvhodnější přirozené teplo. Svazek bylinek pověste do tmavé a dobře větrané místnosti.

Čaj na spaní i bolest hlavy

Šálek čaje z meduňky uklidňuje neurózy, bušení srdce, působí proti nespavosti, zahání úzkost, záchvaty hysterie a zmírňuje depresivní nálady. Zabere i na migrénu. Kromě toho snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu, tlumí bolesti v oblasti břicha a pánve, uvolňuje křeče a napětí svalstva a napomáhá léčbě chorob žlučníku. Při revmatických bolestech si naordinujte meduňkovou koupel a při zánětech ústní dutiny nebo bolestech v krku zkuste meduňkové kloktadlo. Jak ho uděláte? Odvar z listů smícháte s medem a jablečným octem. Z meduňky se od pradávna dělaly také obklady a masti na rány, pohmožděniny, krevní podlitiny a štípance od hmyzu.

Karmelitáni meduňku proslavili, když z ní začali vyrábět posilující kapky.
Autor: Shutterstock.com
Slavné kapky

Za věhlas meduňky mohou karmelitáni, kteří z ní v 17. století začali vyrábět posilující lék. Karmelitské kapky můžete přidat do koupelí, použít na masáže anebo užívat při kolice, bolestech hlavy, nervové slabosti. Vyrobit se dají ze tří hrstí sušených lístků meduňky, plátku citronu nebo 20 g citronové kůry a 3 čajové lžičky rozmělněného kořene anděliky lékařské. Vše zalijte jedním litrem 40 - 50% alkoholu a macerujte asi10 dní. Pak nálev zceďte a do přidejte 3 kousky skořice, 3 hřebíčky, 10 g muškátového oříšku. Po dvou dnech znovu přeceďte, slijte a uchovávejte uzavřené v láhvi.