Jaro je pro boj s plevelem ideální čas. Příroda se teprve probouzí. Záhony jsou zryté, takže se plevele lépe vytrhávají. Trávník ještě nenarostl, a tak můžete použít likvidační prostředky.

Úporná bršlice

Bršlice kozí noha patří mezi nejúpornější. Pokud roste na volném prostranství a bezprostředně blízko nejsou pěstované rostliny, použijte herbicidy. Postřiky provádějte za bezvětří, aby je neodvál na okrasné a užitkové rostliny, které by mohly poškodit. Bršlice koření mělce, ale má rozvětvený kořenový systém. Proto ji nechte trochu povyrůst, aby vytvořila dostatek listové plochy, kterou pak postříkáte. Do kořenového systému se tak dostane více herbicidu.

Nevítané kopřivy

Do nádivky si je možná natrháte, ale jinak kopřivy na zahradě nechcete. Mají mohutný, pod povrchem rozvětvený kořenový systém, který umožňuje rostlinám neustále dorůstat a prosazovat se i do šířky. Nejlepší je vytahovat celé rostliny i s kořeny, když je země vlhká.

Polétavá paraplíčka vypadají romanticky, ale každé znamená další pampelišku v trávníku.
Autor: Shutterstock.com
Rozpínavé pampelišky

Také smetanka lékařská se na zahradě objevuje, aniž jste ji zvali. Pokud ji necháte vykvést a pustit paraplíčka, bude za chvíli všude. Má mohutné kůlovité kořeny, které rostou poměrně hluboko. Nejlepší je vyzbrojit se vytrhávačem plevele a brát to i s kořeny kus po kuse.

Nežádoucí pěťour

Mezi vytrvalé plevele patří pěťour maloúborný. K jeho hlavním vlastnostem patří, že se velmi rychle rozroste a během několika dnů zamoří celé záhony. Jeho včasné odstranění je nutné i proto, že na něm často parazitují svilušky, které se pak čile přesunou třeba na okurky, fazole nebo okrasné rostliny.

Škodlivý pýr

Z jednoděložných plevelů patří mezi nejúpornější pýr plazivý. Kořenovými oddenky dokáže během pár týdnů doslova obsadit každý centimetr půdy. Rozmnožuje se totiž jak semeny, tak oddenky. Odstraňuje se obtížně. Jedinou cestou je chemická ochrana. Nejlepší je opakovaný postřik totálními i selektivními herbicidy. Po týdnu by se měla účinná látka dostat i do kořenů. Na záhonech ho můžeme opatrně vyrýpnout vidlemi. Pozor, vyndat musíte celý kořen, jinak se rostlina opět rozroste.

Čím zasáhnout

Prostředků proti plevelům se prodává spousta. Vybírat můžete mezi totálními herbicidy, které ničí vše, nebo selektivními. Ty se využívají třeba na záhonech, kde ničí plevel, ale trávě neuškodí. Mezi oblíbené patří totální herbicid Roundup. Ze selektivních jsou to například Bofix, Agrofit.

Náš tip

Plevely nikdy nedávejte do kompostu. Roznesly byste si je pak po celém pozemku.