K čemu všemu postřikovače využijete? Budou se vám hodit při pravidelné péči o rostliny na zahradě, v sadu i ve sklenících. Usnadní aplikaci hnojiv a postřiků proti škůdcům i chorobám. Podle toho, o kolik rostlin se potřebujete postarat, jsou na výběr od objemu od 1 litru až po 18 litrů. Na výběr jsou mechanické a motorové modely.

Přesně do ruky

Pro malé zahrádky s pár ovocnými keříky a záhonkem růží postačí malé ruční postřikovače, do kterých se vejde jeden až dva litry postřiku. Jsou lehké a dobře se přenášejí. Výhodné je, že si do nich můžete připravit i malé množství postřiků, třeba jen na pár balkónových truhlíků.

Akumulátorový postřikovač se pomocí baterie umí sám natlakovat.
Autor: Mountfield

Když máte pár stromků

Pro pravidelnou péči o zahradu a rostliny na běžné zahradě nebo ve větším skleníku jsou nejlepšími pomocníky větší mechanické postřikovače. Vybírat můžete mezi ručními, ramenními i zádovými. Tady platí, že čím je těžší obsah, tím je pohodlnější nasadit postřikovač na rameno nebo záda a vydat se pracovat právě tam, kam potřebujete. Zádové postřikovače se navíc dají přizpůsobit jak pro praváky, tak pro leváky. Práce s nimi je tak pohodlná pro všechny.

Pro větší zahradu

Máte větší zahradu a víc stromů, sad, nebo dokonce pěstujete vinnou révu? Pak toho budete za sezonu muset rozprášit opravdu hodně a stojí za to uvažovat o některém z motorových postřikovačů. Kromě zahrady ho také využijete i v domě. Hodí se na dezinfekce a deratizace obytných a sklepních prostor, třeba po záplavách nebo před skladováním ovoce a zeleniny. „Motorové postřikovače mají výkonné spalovací motory a zvládnou rozprášit velké množství hnojiv nebo ochranných prostředků. Většina typů je ergonomicky tvarovaná a má polstrované popruhy, takže na zádech dobře sednou a netlačí,“ vysvětluje Michal Makalouš ze společnosti Mountfield.

Postřik s baterií

I mezi postřikovače se dostala sympatická Aku móda. Koupit si tak můžete elektrický postřikovač poháněný akumulátorovou baterií. Co to pro vás znamená? Při postřiku už netlakujete pumpováním.

Zádové postřikovače jsou pohodlnou volbou při pravidelné péči o stromy a rostliny na zahradě i ve skleníku.
Autor: Mountfield

Výbava vám práci usnadní

K ramenním a zádovým postřikovačům si můžete pořídit také různé příslušenství k usnadnění a zefektivnění postřiku, jako jsou například nástavce, trysky nebo zvon na plevel.

A co dělat, když máte vyšší stromy? Se zátěží na rameni se do větví raději nevydávejte. Lepší je opatřit teleskopický nástavec. Šikovná je také elektrická hlava, kterou jednoduše vyměníte za tlakovou pumpu, takže nebudete muset vytvářet tlak pumpováním.

Nezapomeňte na čištění

Tak, jako ostatní zahradní pomůcky, i postřikovače je potřeba po každé aplikaci roztoku vypláchnout. Obvykle na to stačí obyčejná čistá voda. Po propláchnutí pak postřikovač uložte na suché místo s běžnou teplotou, nemělo by na něj svítit slunce. A nezapomeňte, že není nejlepší nápad nechávat hotové roztoky v rozprašovači. Většina přípravků má po smíchání s vodou jen omezenou dobu účinnosti, takže na další postřik už se hodit nebude. Lepší je přesně odměřit kolik čeho budete potřebovat. Nebudete si tak ani muset lámat hlavu s tím, kam nespotřebovaný postřik vylít.

Pomocí motorových postřikovačů ošetříte stromy ve velkých zahradách, v sadech nebo na vinohradech. Využít se dají i k desinfekci a deratizaci obytných prostor.
Autor: Mountfield

Čím je naplnit

Zapomeňte na dobu, kdy jste si hráli na chemiky, a raději věřte již připraveným preparátům. Při přípravě a aplikaci se držte návodu a moc neexperimentujte. Tady pravidlo čím víc, tím líp platit nemusí. Pokud má snad někdo pocit, že zvýšením koncentrací zvýší efekt, můžete si rostliny zničit. Aplikaci je dobré provádět v době, když je bezvětří. Vyplatí si při tom nasadit ochranné brýle, rukavice a raději na sebe navlečte starší oblečení.