S přerostlým neudržovanými pozemky je potíž. Čas od času je potřebujete nějakým způsobem proklestit.  Jenže s čím se do všech těch přerostlých křovin pustit? Klasický mulčovač  zvládá jen rovné pozemky a porosty do výšky 60 cm a pustit se do většího pozemku s křovinořezem, to už chce zručnost a sílu. Navíc vám po něm zůstane posečený porost, který budete pracně sbírat a uklízet. Jednoznačným řešením je cepovač.

Rotační mulčovač si hravě poradí s přerostlou trávou.
Autor: Mountfield

Okopírovaný od profíků

Nikdy jste o podobném stroji neslyšeli?  Je to specialista na nepravidelně udržované pozemky, na kterých má zlikvidovat a zapracovat porost. Za vzor mu posloužily velké profi stroje, které potkáváte, když kolem silnic udržují příkopy. Jak cepovač vypadá? Tvoří ho základním rám, na kterém je osazen motor s vertikální hřídelí. Vysoká efektivita práce je dosažena speciálním cepovacím ústrojím, které funguje na principu podélně uloženého válce, po jehož obvodu jsou rozmístěny speciální cepovací nože.  Ovládání je umístěno na madlech stroje, která jsou nastavitelná. Krouticí moment se přenáší od motoru přes řemenový převod na řemenici cepovače. Pojezd je poháněn přes řemen a rozvodovku.

Cepovače mají na podélně uloženém válci cepovací kladívka, která zpracují na drť i extrémně houževnaté porosty.
Autor: Mountfield

Nic ho nezastaví

Cepovač ocení především lidé, kteří potřebují jednou dvakrát do roka rychle vyplenit pozemek a nelámat si hlavu s odpadem. Cepovač ho drobnými kladívky rozseká na kousky velké několik centimetrů, které zůstanou ležet na pozemku a postupem doby se rozloží. Oproti mulčovačům  pro ně mluví výborná prostupnost v extrémně zarostlém porostu a nesrovnatelně kvalitnější zpracování sekané hmoty. Také jsou více odolné proti poškození při práci. „Cepovače mají kladívka, která jsou velmi odolná proti opotřebení i při práci v náročném terénu, kde se vyskytují kameny, dřevo, krtiny. Stroje mají také nízké provozní náklady. Navíc u nich nedochází k namotávání sečené trávy,“ popisuje Michal Makalouš produktový manažer ze společnosti Mountfield.

Výkonný motor, široký záběr a komfort při práci – to svým uživatelům nabízejí kvalitní cepovače od italského výrobce.
Autor: Bertolini

Zaostřeno na výbavu

Než se pro nový stroj nadchnete, je potřeba si ujasnit, jaký typ pro vás bude ten pravý. „Na menší pozemky vystačíte s poloprofesionálním modelem, který je lehčí, takže se s ním dobře manipuluje. Aby se stroj snadno vedl i ve svahu, nechybí pojezd. Přední vodicí kolečka jsou aretovací a výšku sečení nastavíte od 2 do 8 centimetrů. Pro pohodlnou práci jsou řídítka výškově i stranově stavitelná, takže se přizpůsobí každé postavě a usnadňují práci podél pevných překážek, jako jsou například ploty a zdi,“ vysvětluje Makalouš. O level výš jsou profi stroje, které mají silnější motory, větší záběr, až 60 cm. Komfort při práci zajistí i čtyřstupňová převodovka se třemi rychlostmi vpřed a jednou vzad. Kromě toho má provozní a parkovací brzdu s automatickým zabrzděním při vypnutí spojky.