Papriky patří k plodinám náročným na živiny. Proto potřebují důkladné a časté přihnojení. Nejlépe každý týden Kristalonem nebo Wuxalem, každý třetí týden pak ledkem vápenatým. Zásadně při tom dodržujte pravidlo, že se přihnojuje  mimo stonek a do důkladně zalité půdy.

Nezapomeňte vyvazovat

Za každou 5. až 6. rostlinou zatlučte kůl o výšce 1,5 až 1,8 m a pak podél řady vyvazujte rostliny ve výšce 20 až 30 cm od země, od kůlu ke kůlu. Z druhé strany se pak vracejte a tvořte „plot“. Pozor, horní provaz by měl být asi 15 cm pod hlavním vrcholem. Boční výhony nevyštipujte.

Pozor na vodu

Množství zálivky záleží na venkovní teplotě. Při vysokých teplotách zalévejte jednou za tři až čtyři dny, ale pořádně, aby se kořenový bal vodou nasákl. Při chladném a deštivém počasí stačí zalít jednou za sedm až deset dnů. Největší chybou je zalévat denně. V tom případě rostlinu buď přemokříte, nebo jí zalejete jen málo, a tak má vláhy málo a trpí suchem.

Papriky často kontrolujte, rády je napadají mšice.
Autor: Shutterstock.com
Na okopávání zapomeňte

Papriky patří k rostlinám, které nesnášejí okopávku. Narušuje se při ní jejich kořenový systém. Reaguje pak tak, že se místo tvoření plodů snaží ze všech sil obnovit kořeny. Takže se šťavnatých plodů nemusíte vůbec dočkat.

Pozor na škůdce

I papriky napadají žravé mšice. Při přemnožení dokážou brzo zdecimovat celé rostliny. Navíc při vylučováním medovice poškodí listy a objeví se na nich čerň. Listy i plody jsou pak lepkavé, nevzhledné a často deformované. Proto je potřeba rostliny pravidelně kontrolovat a v případě objevení napadaní ihned zasáhnout vhodnými chemickými přípravky.