Teplé letní dny jsou zatěžkávací zkouškou pro naše pracně piplané trávníky. Neustále po nich chodíme, skáčeme a zahradní nábytek už ani neuklízíme. Když k tomu připočtete nějaký ten horký den, je na problém zaděláno. Hlavní je pravidelně sekat a zajistit porostu dostatek vody. Při letním sečení myslete na to, že tráva je také jen rostlina a tak najednou nezkracujte víc než dvě třetiny výšky porostu. Na zalévání je nejjednodušší poskládat na povrchu závlahový systém. Potřebujete k tomu hadice a nejrůznější postřikovačů, kterými pokryjete všechna potřebná místa na zahradě. V horkých dnech dodržujte pravidlo ranního a večerního zalévání. Vodní kapky by se na stéblech proměnily v lupu a paprsky by je tak popálily. Navíc se v horku voda víc odpařuje, takže by se jí ke kořenům dostalo jen málo.

Plamének krásně kvete, ale potřebuje kolem sebe dost místa.
Autor: Shutterstock.com
Namnožte si popínavky

Nemůžete se nabažit, jak krásně vám na zahradě jde plamének? Tak si ho namnožte na příští rok. Stejně jako třeba oblíbenou vistárii. Jak na to? Jedním z nejjednodušších způsobů, a to hřížením. Nevíte, co to je? Na vzrostlé rostlině si vyberete silný výhon, který vyrůstá co nejníž u země. Uprostřed délky prutu nožem udělejte malý zářez. Ale jen do kůry. Naříznuté místo ohněte, dejte do malého kořenáčku s trochou řízkovacího substrátu a zasypte. Květináček zapusťte do země vedle mateřské rostliny. Přidejte kolík, ke kterému přivažte špičku šlahounu, aby směřoval nahoru. Do podzimu vyraší a v místě řezu kořeny, takže vznikne nová rostlina. Oddělte ji od mateřské a zasaďte. Nezapomeňte, že plamének se velmi rozroste, takže by mezi jednotlivými rostlinami měly být rozestupy od 40 centimetrů do jednoho metru.

Rozkvetlá krása

Červenec je časem nejkrásnějšího kvetení trvalek i letniček. Aby záhony byly krásné co nejdéle, je potřeba hned po odkvětu odštipovat květenství. Kopretiny, šalvěj, denivky, ale i řada dalších bude nasazovat nová poupata. Odstřihovat je potřeba také příliš zatížené výhony, aby se nepěkně nebortily nebo dokonce nezlomily. Je vám to líto? Nemusí. Zkuste je dát do vázy, nebo si je nasušte na podzimní a zimní vazby. Jen přistřižení ovšem květinám ke kráse stačit nebude. Přidat je potřeba hnojivo, prokypřit půdu, vytrhávat plevely a zalévat.

Květiny na balkonech a oknech je potřeba pravidelně přihnojit.
Autor: Shutterstock.com
Balkony přikrmujte

Nemáte zahradu, a tak si své pěstitelské ambice vybíjíte na balkoňě. Nejoblíbenější truhlíkové květina, jako jsou pelagonie, petunie, surfinie, fuchsie i velkokvěté durmany jsou právě samý květ. Aby takové byl, musí čerpat živiny z půdy, a těch je v truhlíku málo. Pokud se jejich krásou chcete kochat dlouho, pravidelně je přihnojujte plným hnojivem pro balkónové květiny nebo třeba slepičinci. V horkých dnech je potřeba je zalévat i dvakrát denně odstátou měkkou vodou. Lijte ji ke kořenům, nikdy ne na listy. Platí tu stejná poučka jako u trávníků. Kapka vody se mění v lupu a sluneční paprsek v nebezpečný laser. Odkvetlá květenství vyštipujte a vytrhávejte i větrem přinesený plevel. Čas od času prokypřete malým kultivátorem půdu kolem rostlin. Když máte na balkoně nebo terase osázené větší nádoby, dejte si je na podložku s kolečky a pravidelně je otáčejte. Jen tak květiny pokvetou stejnoměrně.

Voňavé bylinky

Vydatnou zálivku v letních měsících potřebují i bylinky. Hlavně ty, které nejsou přímo v záhonu, ale jen v květináči nebo nádobě. U hodně z nich nastal ten pravý čas na sbírání. Nejvhodnější čas je po ránu, kdy je obsah vonných silic v rostlinkách nejvyšší. Nastříhejte si a nasušte levanduli. Jakmile začnou květy vybarvovat, aby vám neuvadly. Pak je svažte do svazků a dejte do temné místnosti proschnout. Dozrávat bude také kopr, majoránka, šalvěj nebo libeček. Bylinky, které chcete stále odtrhávat čerstvé, jako třeba bazalku, pravidelně zalévejte.

Co je ještě třeba udělat

*Je čas na řez jádrovin
*Dělte kosatce
*Po sklizni zkraťte maliníky a ostružiníky
* Přistřihněte živé ploty
*Před slunečním úpalem chraňte pokojové rostliny