Není nad to mít krásně zvelebenou a rozkvetlou zahradu. Ale jsou místa, kde se řadě rostlin nedaří, protože je tam pro ně moc vlhko. Nevadí. Našli jsme pro vás takové, které si na vodu potrpí. Některým se líbí přímo ve vodě, jiné budou krášlit břehy. Výběr je jen na vás.

Jak osázet jezírko

Rostliny do vlhka a vody si nejčastěji pořizují majitelé jezírek. Aby správně rostly, je potřeba je správně zasadit. K tomu se vám budou hodit naše tipy. Po dokončení nového nebo vyčištění stávajícího jezírka napusťte asi polovinu vody a začněte vysazovat rostliny. Pro většinu z nich je nejlepším způsob dávat pohromadě malé skupiny květin po třech až pěti kusech. Častá ja i otázka, kdy sázet. Podle zkušených zahradníků je dobré rostliny sázet raději večer, když je chladněji a není takový rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou vody.

Do mokřin se hodí krásný kosatec žlutý.
Autor: Shutterstock.com
Pozor na teplotu

Teplota vody je pro sázení velmi důležitá. Neměla by mít méně než 15 °C. Pro správné prospívání rostlin v jezírku je potřeba udržovat po celou sezonu vodu čistou. Během sezony ji pravidelně udržujte a síťkou lovte všechny spadané nečistoty. Pozor si dejte na plevelnaté rostliny, které se rychle rozrůstají a pak utlačují ostatní. Takové jsou například rákos nebo orobinec.

Do vody i na břeh

Vodomilné rostliny, které dokonale ozdobí vodní hladiny, jsou například puškvorec, rozrazil potoční, tradiční leknín nebo stulík. Spousta zahrad je ve stínu a vlhku takže se tam uplatní květiny, kterým se dobře daří například na březích a v mokřinách. Do mokřin se hodí blatouch bahenní nebo krásný kosatec žlutý. Břehy prozáří třeba pomněnka bahenní, nezdolná bohyška nebo denivka.

Další dobré rady a tipy na zahradu i kolem domu najdete v červencovém čísle měsíčníku Blesk Hobby.
Blesk Hobby titulka7/14
Autor: Blesk Hobby