Nádobové trvalky

Z kousku rostliny se dají jednoduše a levně vypěstovat i víceleté nádobové květiny, například durman, ibišek nebo pelargónie.  Řízky by měly být asi osm centimetrů dlouhé. Vybírejte si k tomu jen pěkné a zdravé rostliny, protože nově narostlá rostlina je klonem té původní. Bude tedy geneticky shodná se stejnými vlastnostmi.

ˇZ kousku rostliny se dají jednoduše a levně vypěstovat i hortenzie.
Autor: Shutterstock.com
Dřeviny

Když už máte na další rok připravené květiny, zkuste to s dřevinami. Co třeba taková hortenzie nebo oblíbený buxus? Využít můžete i ostříhané letorosty. Stačí si vzít deseticentimetrové řízky, které budou mít pupen dole i nahoře. U velkokvěté hortenzie odstraňte nejen spodní, ale zmenšete i horní listy. A pak je postup stejný jako u předešlých řízků. Zatímco dřevinám to trvá i tři až čtyři týdny, hortenzie začíná kořenit do dvou týdnů.

Růže

Po celé léto je příležitost namnožit z řízků i růže. Potřebujete ještě nezdřevnatělé výhony s plně nerozkvetlými květy. Odřízněte si řízek dlouhý od pěti do deseti centimetrů, který zasaďte asi tři centimetry hluboko. Starejte se o ni jako o ostatní řízky a na zimu ji dejte do místnosti, kde přezimují květiny. Na jaře pak mohou nově vzniklé sazenice na záhon.

Řízek odebírejte ostrým nožem, který dobře řeže.
Autor: Profimedia.cz
Co potřebujete k řízkování

*ostrý nůž
*speciální lehký substrát na řízkování
*nádobu na sázení

Jak na to

Ostrým nožem

Pro řízkování je nezbytný správný nástroj. Nejlepší je ostrý nůž nebo žiletka, které řežou přesně. Nůžky by mohly poškodit pletivo řízků. Co by to znamenalo? Zasazený řízek by měl potíže při čerpání vody ze substrátu.

Do substrátu

Základem úspěchu, aby se řízek dobře ujal, je nejen správný substrát, který by měl být lehký a vzdušný, ale si správná vlhkost. Substrát má být stále mírně vlhký, ne přemokřený. Pomůže i vzdušná vlhkost. O to bývá v některých přetopených bytech nouze. Takže je nejlepší dát pod nádoby ustřižené PET lahve, nebo je obalit průhlednou fólií. Vystačíte i s propíchaným plastovým sáčkem.

Světlo a vzduch

Zasazené řízky potřebují dostatek slunce a pravidelné větrání. Bez čerstvého vzduchu by je mohly ohrozit houbové choroby.