Vosy jsou neomylné. Už z dálky poznají, kde jsou na zahradě sladké plody. Chutnají jim ty pořádně zralé, které často končí spadané na zemi. Proto je lepší udržovat pod stromy pořádek a všechno z trávníku sebrat dřív, než to začne hnít. Jenže ani to často nestačí, a hmyz stále obtěžuje. Nejjednodušší je na zahradě nastražit pasti, které nenechavé vosy přilákají, lapí a už nepustí.

Past jednoduše vyrobíte z menší zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem.
Autor: Profimedia.cz
Past z PET lahve

K výrobě pasti vám stačí obyčejná PET láhev, nejlépe od sladké limonády. Ostrými nůžkami nebo nožem odřízněte zhruba třetinu lahve s hrdlem. Do zbylé části nalijte sladkou šťávu, ale hodí se i zbytek limonády a skvěle zabírá a pivo nebo kousky ovoce. Pak vezměte ostřižený kousek a přiklopte o tak, aby hrdlo směřovalo ke dnu. Oba kusy lahve k sobě přilepte širokou lepicí páskou. Přidejte provázek na pověšení a máte hotov. Vosy vlezou do pasti, ale zpáteční cestu už nenajdou.

Komu se neche past vyrábět, může si ji koupit. Ceny začínají kolem stovky.
Autor: Shutterstock.com
Pomůže zavařovačka

Další jednouchou vychytávkou je použití menší zavařovací skleničky se šroubovacím víčkem, třeba od marmelády. Na dno opět dejte nějakou tu laskominu, která hmyz přiláká. Víčko šroubovákem nebo jiným ostrým předmětem proděravte. Díry by měly být dost velké, aby vosy mohl pohodlně dovnitř. Zašroubujte víčko, opět přidejte provázek, když chcete past pověsit a můžete jít do akce.

Kdo chce, ten kupuje

Komu se nechce nic vyrábět, může zapátrat na internetu. K dostání jsou již hotové lapače. Jsou skleněné nebo z pevného plastu. Jjeich cena podle provedení začíná kolem sta korun.