Nejzdravější je samozřejmě lisovat ovoce a zeleninu těsně před konzumací. Stačí k tomu dobrý odšťavňovač a za chvíli je hotovo. Ale v sezoně si můžete také připravit mošty ze sezonního ovoce na zimu. Jak na to?  Vylisovanou šťávu nechte ve studené místnosti odstát 24 hodin, pak ji přeceďte přes filtrační papír nebo opatrně stočte hadičkou, abyste ji zbavili kalu. Přelijte do lahví, pevně uzavřete a sterilujte při    90 °C 30 minut. Pro delší trvanlivost sterilaci po 2 dnech zopakujte.

Bezinky, zázvor a léčivky

Limonáda z bezinkového květu je rychlá a osvěžující. Stačí vyprané květy zalít vodou svařenou s cukrem, přidat plátky citronů a sklenice povázané plátnem nechat v chladnu odpočívat asi 2 týdny. Můžete ji připravovat, dokud někde najdete kvetoucí bez černý. V chladnějších podhorských severních stráních dokvétá ještě koncem léta. Využít se dají i usušené květy, třeba z obchodu s bylinkami. Na podzim zužitkujete i zralé bezinky, ze kterých vyrobíte víno nebo likér. Chutnají skvěle a jsou plné vitaminů. Také exotický zázvor se hodí na limonádu i na čaj a pomůže od horečky z nachlazení. A bylinky? Sbírejte kopřivy, jitrocel, meduňku, mátu, diviznu, pampeliškové květy i listy, oddenky puškvorce i třapatku nachovou.

Elixír zdraví

Výborné je při přípravě zdravých nápojů míchat několik zeleninových šťáv dohromady. Oblíbená je například kombinace karotky, okurek a červené řepy. Proč právě ta? Pomáhá rozpouštět močové a žlučníkové kameny, podporuje tvorbu červených krvinek a rozpouští tromby (krevní sraženiny), upravuje poruchy menstruace a hormonální změny v období klimakteria. Na posilnění organismu je dobré pít 2 sklenice (celkem asi 500 ml) týdně.

Vitaminová bomba

Potřebujete na 1 l šťávy

500 ml šťávy z karotky
300 ml šťávy z okurek
200 ml šťávy z červené řepy

Postup

Ideální je připravovat šťávu vždy čerstvou v odšťavňovači. Odstřeďujte každou zeleninu zvlášť, abyste zachovali poměr šťáv. Červené řepy by nemělo být více než 200 až 250 ml na 1 litr, protože samotná může způsobit nevolnost a závratě.

Osvěžující antibiotikum

Další skvělou ingrediencí na nápoje je zázvor. Působí antibakteriálně, je to vlastně přírodní antibiotikum. Asi všichni víme, jak skvělý je jako čaj, ale obdobné vlastnosti má i limonáda. Oba pomůžou při nachlazení, zánětech nosohltanu a virózách, ale jsou chutné i jen jako osvěžující nápoj.

Zázvorová limonáda osvěží i pomůže se záněty.
Autor: Shutterstock.com
Zázvorová limonáda a čaj

Potřebujete na 1 l limonády

1,5 cm oddenku zázvoru
1000 ml perlivé vody (nebo bez bublinek)
2 lžíce medu
šťáva z 1/2 citronu, pomeranče nebo limetky

Postup

Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. V čtvrtlitrovém hrníčku ho přelijte vodou a nechte asi 20 minut odstát. Pak přeceďte přes sítko šťávu do džbánu, přidejte med a dolijte zbytek vody. Důkladně rozmíchejte, v létě se hodí přidat pár kostek ledu. V zimě zalijte nastrouhaný zázvor v konvici na čaj vařící vodou, po 5 minutách sceďte, oslaďte medem a přidejte citronovou šťávu.

Z meduňkový sirupu uděláte teplý i studený nápoj. Můžete s ním i sladit.
Autor: Shutterstock.com
Sirup z meduňky a máty

Meduňka je odpradávna nejlepším přírodním přípravkem, který uklidňuje a pomáhá člověku usnout. Pro nespavce se hodí sklenka vody se lžící sirupu předtím, než jde ulehnout. Podobně si můžete vyrobit také sirup z lístků máty peprné, který výborně chutná v koktejlech, ale především prospívá při zažívacích potížích i na celkové posílení imunity.

Meduňkový sirup

Potřebujete na 2 l sirupu

200 g lístků meduňky
2000 ml vody
1 citron
2000 g cukru
1 lžička kyseliny citronové

Postup

Litr vody převařte, nechte vychladnout a pak do něj naložte meduňkové lístky spolu s citronem pokrájeným i se slupkou na kolečka. Nechte uležet 24 hodin v chladnu. Svařte druhý litr vody s cukrem a kyselinou citronovou na hustý sirup, do něj přes plátno vymačkejte výluh z meduňky. Přelijte do tmavých lahví, zazátkujte a skladujte v temnu a chladnu. Ze šťávy vyrobíte lahodný teplý i studený nápoj, můžete jí rovněž sladit čaj.