Co je při skladování a nejrůznějších druzích zpracování základem úspěchu? Správný sběr. Bylinky je třeba sklízet, když jsou jejich listy a květy ještě mladé a svěží a mají nejvyšší obsah účinných látek. U květů je to na začátku vykvétání, listy stříhejte před a po odkvetení. 

Sušit bylinky můžete ve svazcích, na ploše nebo v pytlíku.
Autor: Shutterstock.com
Mnoho podob sušení

Na ploše

Hodí se pro všechny bylinky, u kterých chceme použít jen jednotlivé listy a snítky. Nejlépe je usušíte rozložené na kusu plátna nebo pletiva, které napnete do rámu a umístíte do vzdušného prostoru, kam nesvítí přímé slunce. Bylinky by tak měly zůstat dva týdny, kdy budou ztrácet barvu.

Ve svazcích

Hlavně levandule se krásně suší svázaná ve svazcích zavěšená hlavou dolů. Také k tomu potřebuje temnou a vzdušnou místnost, ve které natáhnete šňůry a na ně přichytíte svazky. Viset je nechte 14 dní. Za tu dobu trochu vyblednou a začnou být lámavé.

Semena do pytlíku

K přípravě kuchyňského koření potřebujete nasušit semena. Jak na to? Fenykl, kopr nebo koriandr seřízněte po odkvětu u země a svažte stonky do svazků. Hlavy rostlin zabalte do plátěného nebo papírového pytlíku. Pověste je do temné místnosti hlavou dolů a počkejte dva tři týdny. Za tu dobu se semena uvolní a spadnou do pytlíku.

Naložte je do octa

Čím vším sedá provonět a ochutit ocet? Tak třeba bazalkou, bobkovým listem, hřebíčkem, koprem nebo oreganem. K výrobě používejte jen čerstvě natrhané a zdravé bylinky. Opláchněte je vodou a nechte oschnout. Pak je nakrájejte na menší kousky. Nevhodné je nasekání najemno. Na přípravu se nejlépe hodí vinný nebo jablečný ocet. Ale při troše dobré vůle můžete bylinky naložit i do toho obyčejného, který má každý doma v kuchyni.

Jak na to

Do čisté skleničky nasypte asi do poloviny bylinky a zalijte je octem. V temné a chladné místnosti je nechte louhovat asi tři až čtyři týdny. Občas lahvičky protřepte. Dávejte pozor, aby byly přísady pod hladinou, jinak by se ocet mohl kazit. Hotový ocet nakonec přelijte přes síto do čisté lahvičky s uzávěrem. Vydrží až půl roku. K čemu se hodí bylinkové octy? K ochucení zeleninových salátů, na přípravu omáček, majonéz a výrobu dresinků.

K nakládání bylinek se nejlépe hodí především zastudena lisované oleje
Autor: Shutterstock.com
Zalejte je olejem

K nakládání bylinek se nejlépe hodí především zastudena lisované oleje - olivový, slunečnicový nebo sezamový. Důležité je vědět, že olej má mnohem menší konzervační schopnosti než třeba ocet., tak ho zpracujte do čtyř měsíců. Bylinky trhejte po ránu, kdy je nejvyšší obsah vonných silic. Později je  slunce silou paprsků uvolní, takže to kolem záhonků krásně voní do okolí, ale na uchování toho mnoho nezbyde.

Jak na to

Bylinky, které chcete naložit, nejprve omyjte a pak dejte dobře proschnout. Bylinky nařežte na menší kousky, dejte do čisté lahvičky a zalijte olejem. Doporučovaný poměr je hrst bylinek na dvě deci oleje. Je důležití, aby všechny části rostlin byly pod hladinou. Jinak by se mohly začít kazit a znehodnotí olej. Skleničky nechte na tmavém a chladném místě dva týdny odležet. Pak je nejlepší olej přecedit a ochutnat. Když ho chcete silnější, postup zopakujte čerstvou várkou bylinek.

Dejte je k ledu

Zmrazení bylinek je rychlé, nedá moc práce a navíc je po rozmrazení máme jako čerstvé. Pro zmražení si natrhejte co nejčerstvější byliny, nejlépe po rádu, kdy mají nejvyšší obsah vonných silic. K mrazení se hodí libeček, máta, petržel nebo pažitka.

Jak na to

Bylinky se dají zamrazit do kostek v klasickém plastovém výrobníku nebo v sáčku. Do kostiček bylinky nařežte na menší kousky a zalijte je vodou. Do sáčku můžete dát větší kousky. Rychle je zmrazte. Před použitím je stačí rozmělnit v dlani.

Nasolte je

Na tuhle tradiční úpravu se léty trochu pozapomnělo a je to škoda. Sůl z bylinek, jako je třeba libeček nebo petržel, dokáže krásně uvolnit aroma. Navíc vydrží až dva roky. Jen při použití myslete na to, že jsou hodně slané a nepřisolujte.

Jak na to

Listy a stonky umyjte a nakrájejte. Do široké neprůhledné sklenice nebo keramické nádoby dejte sul a bylinky v poměru 1:5. Pořádně napěchujte do nádoby a uložte na suché a chladném místě.