1 Nenechte je mrznout

Správnou dobou pro zazimování vám určí venkovní teplota. Muškáty by neměly být vystaveny mrazům. Proto je dobré je uklidit, dřív než přijdou. Pokud už nějaký ten po vaší zahradě přeběhl, nemělo by se jim nic stát, ale raději se rychle pusťte do práce.

2 Uberte vodu

Nejlepší je rostliny na zazimování připravit postupně a začít jim při klesající teplotě ubírat zálivku. V žádném případě nepřidávejte hnojivo. Chceme, aby rostliny vyzrály a zastavil se u nich růst.

3 Jen ty zdravé

Nejprve je z rostlin potřeba vybrat ty stoprocentně zdravé. Všechny si podrobně prohlédněte, ať na nich nejsou ani choroby, ani škůdci. Pak je důležité odstranit všechny květy i nasazená poupata a také oschlé květy a listy. Jen tak máte jistotu, že se vám nezačne šířit plíseň. Nezapomeňte si na květináč poznamenat druh a barvu. Na jaře se vám to bude hodit.

Někteří pěstitelé rostliny vyndají, sestřihají výhony i kořeny a skladují je bez substrátu.
Autor: Shutterstock.com
4 Radikální řez

Pak rostlinám ostrými nůžkami, které je nejméně zatíží, sestřihněte letošní výhony, které by je v zimě jen vysilovaly. Když by zůstaly, mohou se při nedostatku světla nepřirozeně vytáhnout a květina uhyne. Výhony stříhejte jednotlivě těsně nad kolénkem tak, aby zůstalo původní větvení.

5 Do zimy

Nakonec je potřeba květináče umístit do bezmrazé místnosti, ideálně s dostatkem světla. Nejvhodnější je teplo mezi 6 až 8 °C, maximálně 10 °C. Z tohoto důvodu se třeba temperovaný skleník nehodí. Ale například klasická špaletová okna ano. Dobře jim bude mezi skly, na prosvětlené půdě nebo v chodbě. Zalévejte jednou týdne tak, aby substrát nebyl přemokřený a nepřesychal.

6 Bez květináče

Dalším způsobem, jak uchovat v zimě rostliny je vyndat je z květináče. Potom je potřeba oklepat a sestřihnout kořeny a naskládat je zpátky do květináče bez substrátu. Ušetříte tak spoustu místa. Do jedné nádoby uložíte víc rostlin, které jen prosypete rašelinou, pískem nebo pilinami, aby se ke kořenům nedostalo světlo. Také se dají jen s trochou země zabalit do novin. Ale tahle metoda má jen málo příznivců, protože je obecně méně úspěšná, než tradiční zazimování květináčů.

7 Pravidelná kontrola

I když máte pocit, že jste k zazimování dali jen ty zdravé a škůdci nenapadené rostliny, stejně je pravidelně kontrolujte. Mohou se dostat do společnosti jiných rostlin a šíření chorob je rychlé. Každý týden raději udělejte obhlídku a při známce, že je něco v nepořádku, hned zakročte. Nejúčinnější jsou chemické postřiky a přírodní lepové destičky, které nalákají škůdce.