Nejvíc ohrožené jsou v tomhle období rostliny, které zůstávají venku v nádobách.
Takové pěstování sice umožní mít venkovní květiny i bez zahrádky na terase nebo balkoně, ale pro rostliny to žádný luxusní život není. Na rozdíl od zasazení ve volné půdě se musejí vypořádat s celou řadou obtíží. Špatně se u nich udržuje optimální vlhkost, takže jim hrozí buď sucho, nebo přemokření. Malé množství zeminy kolem kořene navíc pro rostlinu znamená časté střídání teplot. Co to znamená před zimou? Při mrazech jim hrozí snadné promrznutí a případně i mrazové uschnutí.

Kromě ochrany kořenů je potřeba zabalit i nadzemní část, aby nezačala zbytečně brzo rašit.
Autor: Shutterstock.com
Zabalte i špičky

Než se pustíte do balení a zakrývání, mějte na paměti, že stálezelené jehličnany a listnáče jsou choulostivější než rostliny opadavé. U rostlin v nádobách je důležité chránit jak korunu rostliny, tak i kmen a samotnou nádobu. Obalením nadzemní částí rostliny jutovinou nebo netkanou textilií ji nechráníte ani tak před mrazem, jako před předčasným rašením. Stačí, aby pár dní v zimě polevil mráz a svítilo sluníčko a rostliny naraší. Zbytečně se tak vysilují.

Nádoby můžete zabalit i do tradiční juty.
Autor: Shutterstock.com
V hlavní roli juta

Tradiční materiál na balení je zimní netkaná textilie, ochranné jutové rouno a pak klasické jutové pytle. Výhodou všech vyjmenovaných materiálu je, že jsou dostupné v řadě barev. S trochou šikovnosti je pěkně ovážete a ani zabalené květináče nebudou škaredé. Zahrajte si na aranžéry a převažte obalový materiál třeba kokosovým provazem nebo barevnými lýky. Ozdobit se dá i samotný uzel.

Nádoby do bublinek

Největší pozornost je potřeba věnovat nádobám, které snadno promrznou. Měly by poskytnout ochranu kořenovému systému. Když máte pocit, že by jen juta nestačila, přidejte pod ni vrstvu obyčejné bublinkové fólie nebo jutové plsti.

Vyrýpněte jámu

Další velmi efektivní způsob, jak ochránit v zimě rostlinu v nádobách je zapuštění do záhonu. Je to velmi jednoduché a praktické. Rostlinu opatrně vyklepnete z nádoby a zasadíte do připravené jámy na prázdném záhonu. Květináč zůstane pěkně čistý, jen ho schováte například do kůlny a rostlina bude mít na záhonu kolem sebe víc zeminy, která jí kořeny lépe ochrání. Půdu nijak zvlášť připravovat nemusíte. Platí jen pravidlo, že by kořenový bal neměl být nad úrovní terénu. Tedy sázíte stejně hluboko, jako byla rostlina v nádobě. Rozestupy mezi jednotlivými rostlinami si hlavu lámat nemusíte, protože přes zimu budou jen tak vegetovat a na jaře je přesadíte zpátky. Neuděláte chybu, když na záhonu ochráníte kořeny vrstvou mulče. Může to být mulčovací kůra nebo třeba seno. Dobrým izolačním materiálem je i shrabané listí. Když dáte venkovní květináč do větší nádoby a obsypete ho silnou vrstvou listí, ochrání kořenový bal jako juta.

Nezapomeňte zalévat

Když je zima bez sněhu a teplota nad nulou, je potřeba všechny rostliny dobře zalít, aby je neohrozilo mrazové uschnutí. Možná se vám to už stalo, že vám třeba tuje přes zimu zašly a vy jste přesvědčení, že umrzly. Jenže vám uschly. Půda je pořád promrzlá do hloubky, a jakmile zasvítí slunce na listy, voda v nich rychle rozmrzne. Kořeny z hloubky novou rostlině nepřivedou a tak sesychá.