1 Mulčujte

I když to letos vypadá na další mírnou zimu, bylinkové trvalky zazimování potřebují. Po sezoně už by měly být sestřižené, takže teď je potřeba udělat jen protiúrazová opatření. Mrazuvzdorné bylinky na záhonku by měly zimu vydržet bez obtíží. Pomůže jim, když kořeny přikryjete mulčovací kůrou nebo slámou, která je ochrání i ve vysokých mrazech. Když by vaše levandule zimu nepřežila, kupte ji na jaře od seriozního zahradníka, který vám prodá skutečně mrazuvzdordnou.

Kořeny můžete přikrýt slámou.
Autor: Shutterstock.com
2 Pozor na déšť

Bylinky v nádobách mají kolem kořenů jen málo zeminy, která by rychle promrzla. Proto je lepší všechny nádoby i květníky dobře zabalit. Využít můžete bublinkové fólie, jutu nebo kokosové rohože. Pokud jejich rozměry dovolí transport, přepravte nádoby blíž k teplejší obvodové zdi domu, nebo alespoň na nějaké místo chráněné před větrem. Nejlépe jim bude někde pod stříškou, aby nedošlo k přemokření substrátu. Déšť v kombinaci s tajícím sněhem je pro ně smrtící. Většina bylinek tak v zimě zajde právě na uhnití kořenů.

3 Zasaďte květináče

Rostlinky v menších květináčích můžete zasadit na záhon. Buď je vyklepněte z květináče a zasaďte, nebo je tam dejte i s květináčem. Ochráníte tak kořeny proti mrazu. Kdo chce mít jistotu, přihrne ke kmínku mulč nebo slámu jako u záhonových bylinek.

4 Citlivky dejte do domu

Velmi málo odolné bylinky v menších nádobách, jako je rozmarýn nebo bobkový list a smil, proto před prvními mrazy přestěhujte. Dejte je na světlé bezmrazé místo, například na půdu. Přes zimu je zalévejte jen minimálně. Bazalka vám zimu nepřežije. Na jaře si vysaďte novou.