Není snad u nás okno, balkon nebo terasa, které by nezdobily květiny. Hlavně ty oblíbené jako jsou muškáty, begonie, petúnie nebo gazánie. Když se pro jejich větší sazenice s nasazenými květy vydáte na jaře do zahradnictví, vyjde vás jedna na několik desetikorun. Další možností, jak si opatřit nové květiny je vlastní výsadba ze semínek. Můžete je dát do teplých pařenišť nebo doma na okno. Chce to sice jistou dávku trpělivosti, ale odměnou vám budou zdravé a dlouho kvetoucí rostliny.

Správně vyberte semínka

Ptáte se proč sít ze semínek, když jste zvyklí si rostlinky řízkovat? Jenže to chce změnu a tou je nová zdravá rostlina. U starších rostlin nemáte nikdy stoprocentní jistotu, že jsou zdravé. Bývají často napadeny plísní nebo nějakou houbovou chorobou., což ovšem poznáte až na vzrostlých květinách. To se jim pak kroutí a hnědnou listy. Proto není od věci vypěstovat si každý rok nějakou tu novou ze semínka. Vybírejte přitom kvalitní osivo hybridních odrůd F1. Takto označená je první generace potomků, kteří jsou získaní křížením základních odrůd. Narostou vám z nich zdravé sazenice, které budou vypadat tak, jak mají. Navíc budou lépe odolné proti chorobám a škůdcům. Navíc vám z kvalitního osiva vzejde až 90 procent semen.

Semínka petúnií se nechávají na povrchu substrátu a nezasypávají. Potřebují teplotu od 20 do 22 °C.
Autor: Shutterstock.com
Substrát s málo živinami

Pro výsadbu semen je dobré použít speciální pěstební substrát. Ten by měl být s nízkým obsahem živin a přídavkem rašeliny. Aby neobsahoval zárodky plísní, je dobré ho nejprve propařit. Dá se dát třeba do látkového sáčku do trouby nebo do sterilizačního hrnce na patnáct až dvacet minut při teplotě 90 °C. Čisté by měly být i všechny použité nádoby. Na ty, které se vám se zbytky zeminy válely půlku zimy v kůlně bez důkladné očisty, rovnou zapomeňte. Vyčistěte je například savem.

Důležitá teplota

Úspěch nebo neúspěch výsevu záleží nejen na čistotě, ale i na teplotě. Semena vyžadují teplotu od 20 do 24 °C. Většinou vyklíčí za jeden až dva týdny. Vzešlé rostlinky je nutné pikýrovat (přepíchat) na větší rozestupy do výživnějšího substrátu.

Jak na výsev

1. Drobná semena dáváme do sadbové misky po více kusech. Větší jednotlivě. Semena dáváme na urovnaný a mírně vlhký substrát. Další možností je nechat větší semena naklíčit ve skleněné misce

2. Semena uložíme, jemně zasypeme a vrchní vrstvu mírně utužíme. Když sázíte již naklíčená semena, dejte jim děložní lístky na povrch.

3. Nádobu opatrně zalijte odstátou vodou nejlépe z hodně jemného kropítka. Stálá vlhkost je pro semena velmi důležitá. Pomoci si můžete tak, že na jednotlivé květináče dáte PET lahev nebo propíchaný mikrotenový sáček.

4. Za šest až osm týdnů vzejdou rostlinky a mají již několik lístků. Pak je přesaďte do substrátu bohatšího na živiny. Do konce dubna už budete mít krásné květiny, které můžete dát po zmrzlých ven. Tam budou potřebovat pravidelný přísun hnojení a zálivky.