Stromky mějte pod dohledem

Druhý kalendářní měsíc je ideální příležitostí, jak prosvětlit a prostříhat okrasné stromky a keře. Zbavit se také můžete oschlých a nějak poškozených větví. Pokud strom napadla nějaký choroba nebo škůdce, nikdy nesmí ani kousek z něj do kompostu. Zima je na zárodky krátká a mohli byste si je pak roznést po celé zahradě. Kontrolujte také jehličnany, které by mohly napadnout puklice a korovnice.

Kontrolujte zazimování

Všechny zazimované rostliny by pod svými ochrannými obaly měly zůstat. I když se občas může ukázat sluníčko, nedejte se zmást. Spoustě z nich by právě ostré sluneční paprsky mohly hodně ublížit. Rychlé rozmrznutí rostlinu vysuší a ze zmrzlé země si další nevytáhne. A když by některá rostlina měla tendenci rašit, raději ji zakryjte a proces zpomalte. Mráz může přijít i v březnu.

Je dobré zkontrolovat opuštěné ptačí budky, jestli v nich třeba není vosí nebo sršní hnízdo. Ptáci by se do nich pak nenastěhovali.
Autor: Shutterstock.com
Vyčistěte budky

Na zahradě ještě moc práce není, a tak máte čas podívat se na to, co jste před zimou nestihli. Třeba takové ptačí budky. Nerozpadají se vám náhodou? Pokud ano, je potřeba je zajistit. A máte je dobře vyčištěné, aby se do nich mohli zjara opeřenci nastěhovat? Je potřeba všechny ty větvičky, slámu, trus a zbytky potravy dobře vyčistit. Mohly by se v nich skrývat nemoci. Navíc čistá a prázdná budka láká potenciální nové nájemníky víc.

Připravte si jámy

I když se ovocné stromky a keře sázejí nejvíc na podzim, dohnat se to dá i na jaře. Začít s přípravou můžete už teď, jen se připravte na to, že zem bude asi zmrzlá. Je dobré vykopat si jámu dopředu, aby se půda stihla sesednout. Odebranou zeminu smíchejte s uzrálým kompostem, který dodá stromkům i keřům potřebné živiny. Pak zem zpátky nasypte, ale neušlapujte ani jinak nepřitlačujte. Za měsíc se vám bude v prokypřelé půdě ta správná velikost na stromek dobře vykopávat.

Rýt či nerýt

Ať se vám to líbí, nebo ne, záhonky je dobré před zasazením nové zeleniny zrýt. Lepší je to před zimou, to se zemina pěkně postupem času rozpadne. Ale i když to uděláte teď, bude mít do prvního sázení nebo setí ještě čas. Nejprve musíte záhony vyklidit a zlikvidovat všechno, co tam nemá být. Nejlepší je nakonec do země zapracovat vrstvu uzrálého kompostu.