Někdo to rád kyselé

Velkým pomocníkem při pěstování je rašelina zahradní, to je směs černé rašeliny, hnojiva, křemičitého písku a vápence. Zvyšuje schopnost půdy udržovat vlhkost, zlepšuje její strukturu. „Přidáním na záhony dojde ke všeobecnému zlepšení zahradní půdy, prokypření a provzdušnění i k úpravě pH. K dalším plusům patří i to, že poutá sluneční paprsky, takže podporuje zahřívání půdy. Navíc omezuje tvorbu kořenových chorob,“ popisuje efekty rašeliny zahradní Jan Elšík ze společnosti Mountfield. Květiny, stromy, okrasné dřeviny, ovoce i zelenina tak budou díky ní zdravě růst a překrásně kvést. Protože je rašelina mírně kyselá, prospívá především kyselomilným rostlinám, například azalkám, rododendronům, vřesům a vřesovcům nebo třeba borůvkám.

Přidáním rašeliny zahradní do záhonů zkvalitníte půdu, zajistíte její prokypření, provzdušnění i úpravu pH. Rašelina také omezí výskyt kořenových chorob a květiny, stromy, keře i ovoce a zelenina budou zdravě růst i kvést.
Autor: Rašelina Soběslav

Půda s živinami

Na žádné zahradě by neměl chybět univerzální zahradnický substrát určený pro rostliny vyžadující vyšší zásobu živin. Obsahuje organickou a minerální výživu na několik týdnů, takže pomůže rostlinám, aby se dobře přizpůsobily novým podmínkám. S hnojením můžete začít až po 6 týdnech. Hodí se při pěstování hrnkových květin, stromů i keřů.

Mulčovací kůra zabraňuje klíčení plevele a omezuje vypařování půdní vláhy. A stane se výborným estetickým doplňkem vaší zahrady.
Autor: Mountfield

Plevel nepusťte na světlo

Taky jste si všimli, jak často je v parcích a veřejných zahradách povrch půdy zasypaný mulčovací kůrou? Vyrábí se z kůry jehličnatých stromů se značným podílem kůry borové, a to pouze z dodávek dřevní kulatiny chemicky neošetřené proti škůdcům. „Kromě toho, že mulčovací kůra pěkně vypadá, omezuje vypařování půdní vláhy. To se hodí především v teplých měsících, kdy se nedostanete k zavlažování pravidelně. Ale úplně nejdůležitější je fakt, že zabraňuje klíčení plevele. Když ji dáte na zahradu, třeba kolem keřů, v dostatečné vrstvě, plevel neproroste,“ dodává Elšík.

Obsahuje organickou a minerální výživu – zahradnický substrát je vhodný pro nově zasazené květiny, stromy i keře a pomáhá jim přizpůsobit se novým podmínkám.
Autor: Mountfield

Živiny pro muškáty

S teplými dny se také blíží čas osazování venkovních květináčů. A to nejen novými květinami, ale i trvalkami schovanými přes zimu i nás doma. Všechny potřebují pro květ a růst důležité živiny. Dodá jim je zemina pro pěstování a přesazování muškátů a balkonových květin, která chrání rostliny před chorobami. Dobře pou­tá vodu, takže vytváří ideální podmínky pro zdravý ko­řenový systém a rostlinám navíc usnadňuje příjem živin. Zajišťuje příznivou záhřevnost i při nižších teplotách.

Jsou nejoblíbenějšími balkonovými květinami u nás. A potřebují speciální péči. Zemina pro pěstování a přesazování muškátů a balkonových květin je ochrání před chorobami, usnadní příjem živin a dobře poutá vodu, čímž zajistí zdravý kořenový systém.
Autor: Mountfield

Nezapomeňte na pokojovky

Předjaří je také nejlepší příležitostí přesadit květiny doma. Jak poznáte, že je ten pravý čas? Květináč je kořenovému systému malý. Listy pomalu šednou a rostlina neprosperuje. Na přesazování nikdy neberte zeminu ze zahrady. Jen byste si do květináčů zavlekli škůdce a choroby. Raději si pořiďte zeminu pro pokojové rostliny, tedy univerzální zeminu určenou pro přesazování kvetoucích, ale i stále zelených rostlin v interiéru. Obsahuje všechny potřebné živiny na několik týdnů a zajistí provzdušňování kořenového systému. 

Chcete-li, aby i pokojové rostliny prokoukly, pořiďte si pro jejich přesazení zeminu pro pokojové rostliny. Zajistí potřebné živiny a provzdušnění kořenového systému.
Autor: Rašelina Soběslav