1. Pro začátečníky jsou kontejnerové

Na jaře můžete vysazovat dva typy růží, a to kontejnerované, nebo prostokořenné. Pro začátečníky jsou jednodušší kontejnerované růže, protože stres po zasázení je minimální. Jsou to sazenice, které mají kromě vnějšího obalu i další, vnitřní, z rašeliny. S tím ho zasadíte do záhonu, kde se rozpadne a obohatí substrát. Pro rostlinu je to velmi šetrné, protože vlastně nepocítí žádnou změnu, a tak ji nečeká přesazovací šok. Stačí jen těsně před výsadbou celý kontejner ponořit do kbelíku s vodou. Potom sazenici vyklepněte z kontejneru a vložte do předem připravené jámy. Pro kontejnerové sazenice by měla být dvakrát tak široká a hluboká než bal. Rostlinu dejte stejně vysoko, jako rostla v kontejneru. Místo očkování nesmí být nad povrchem půdy. Výhoda kontejnerových růží je, že je můžete sázet po celou sezonu.

2. Těžká půda je umoří

Růže jsou sice na půdu nenáročné, ale potřebují propustnou půdu smíchanou s kompostem, případně s uleželým nebo granulovaným hnojem. Nejjednodušší je jako vždy koupit v zahradnictví speciální substrát na růže. Nejoptimálnější je pro ně stanoviště, kde budou během poledního žáru přistíněny okolní výsadbou a kde bude mírně proudit vzduch. Ideální je jihozápadně či jihovýchodně orientovaná část zahrady.

3. Ve stínu neporostou

Růže potřebují dostatek světla. Ale celodenní úpal jim úplně nesvědčí, proto není vhodné je vysazovat k jižně orientovaným stanovištím. Jsou místa, kam by růže v žádném případě přijít neměly, protože nebudou prospívat. Jsou to především stanoviště v úplném stínu nebo u severních zdí budov. Potíž je i pod vyššími stromy, které mají rozsáhlý kořenový systém, a tak by růže nejen stínily, ale navíc jim i braly živiny a vodu. Výsadby se vyvarujte i v bezprostřední blízkosti záhonů jahod nebo zeleniny, které pravidelně ošetřujete postřiky. S největší pravděpodobností by část padla i na růže a ty by nemusely přežít. Nové rostliny také nedávejte na místo, kde se už předtím růže pěstovaly.

Kontejnerové růže mají bal z rašeliny. , který se rozpadne a obohatí substrát. Pro rostliny je to velmi šetrné, takže se mohou sázet celou sezonu.
Autor: Shutterstock.com
4. Přílišným zaléváním zničíte kořeny

Myslete na to, že růže potřebují dostatek vláhy, ale kořeny nesmí být trvale ve vodě. Pokud je vysadíte na místo, kde je tzv. dešťový stín, tedy místo kam neprší nebo velmi zřídka (např. u stěny domu), musíte jim zajistit pravidelný přísun vody. Na ostatních stanovištích jim pravidelnou zálivku dopřejte pouze po výsadbě, kdy ještě nemají vytvořený dostatečný kořenový systém. Zaléváme ke kořenům, ne na listy, nejlépe v podvečer. Dospělým rostlinám, které jsou už na stanovišti delší dobu, stačí přísun vody ve formě srážek. Růže mají totiž kořeny hodně hluboko. Aby se voda od kořenů zbytečně nevypařovala, nasypte na povrch půdy kolem keře mulč nebo štěrk. Ale s touto vrstvou musíte počítat už při výsadbě. Rostliny je třeba dát tak, aby mulčovací vrstva nezasypala spodní dřevité části.

5. Pozor na průvan, vysušuje!

Další důležitá podmínka je chránit růže před silným větrem a průvanem třeba mezi domy, Zbytečně by je to vysušovalo a při nedostatku zálivky by mohly zajít. Ale čerstvý vzduch by měl kolem květin proudit pravidelně. Pomáhá jako prevence proti chorobám. Růžím hrozí především černá skvrnitost listů, padlí a rzivost. Ze škůdců pak mšice, které v menším množství můžete odstranit proudem vody nebo jemným kartáčkem a omýt mýdlovým roztokem.

6. Tupé nůžky růži zahubí

Když růže začnou kvést, je potřeba postupně odstraňovat odkvetlé části, aby se poupata lépe vyvíjela a rostliny bohatě kvetly. Odkvetlé části ustřihněte u prvního nebo druhého listu. Hlubší řez není vhodný, protože zbrzdí utváření nových květů. Nůžky na pravidelné ošetřování růží musí být dokonale ostré, aby řez nebyl roztřepený. Rána se pak v místě řezu špatně hojí a je vstupní branou pro choroby. V krajním případě může růže i zajít. Proto je na silnější větve, které nůžkami snadno neodstřihnete, vhodná pilka.