Konec dubna je pro pěstování okurek důležitý. Existuje dokonce pořekadlo – na Marka (25. dubna) oharek do járka. Proto se v dalším díle pořadu Gondíci s. r. o. rozhodli do okurek pustit i Adéla s Daliborem. Na pomoc si pozvali odborníka Jana Prášila, aby jim doporučil, jaká semena okurek mají zvolit, jak je vysít a vysazovat.

Video
Video se připravuje ...

Gondíci se rozhodují, která odrůda bude na pěstování ta pravá. Prima TV

Hnojte před výsadbou

Nejprve je dobré připravit si záhon vyhnojenou (uleželou) chlévskou mrvou nebo kompostem, protože okurky potřebují hodně dusíku. Také je vhodné dodat doplňkové minerální hnojivo. „V průběhu růstu už hnojivo ale nedoplňujeme, okurky nesnáší vyšší koncentraci hnojiv. Také jsou velmi citlivé na přípravky na bázi chloru, proto je nepoužívejte. Chlor uvolněný z draselné soli negativně působí na klíčení rostlin,“ radí Jan Prášil.

Poroste jen správná odrůda

Dalším krokem je vybrat vhodnou odrůdu, která odpovídá klimatickým podmínkám pozemku. Do teplých oblastí Odrůdy s jemnou a hustou bradavičnatostí patří. Obecně hůř snášejí chladno. Z odrůd jsou to například CHARLOTTE F1, ORNELLO F1, FATIMA F1 či CHANTAL F1. A dále partenokarpické (bezsemenné) odrůdy SONADA F1 a HARRIET F1. Okurky s hrubou a řídkou bradavičnatostí se dají pěstovat na širším území, od teplých okurkářských oblastí až do méně příznivých poloh. Lépe snášejí nejen drsnější klima, ale i horší pěstitelské podmínky. Mají hlubší kořenový systém, silnější růst a větší vitalitu. K dostání jsou odrůdy BOHEMIA F1, REGINA F1, NORA F1, BLANKA F1. „Letošní novinkou je první hruboostná partenokarpická okurka nakladačka DAFNE F1. Je velmi raná a vhodná pro polní pěstování i fóliovníky. Má bílý hrubý osten, geneticky nehořký, vyrovnaný tupý plod. Je velmi tolerantní k plísni okurkové, rezistentní vůči virové mozaice okurek a vůči černi okurkové. Tyto okurky jsou vhodné pro nakládání do sladkokyselých nálevů i na kvašáky,“ vyjmenovává Ing. Jan Prášil.

Semínka přímo do záhonu

Okurky nejlépe rostou, když se zasejí přímo do záhonu. Pokud sazenice předpěstováváme třeba doma za oknem, vysazujeme je ven do volné půdy od poloviny května, kdy již nehrozí pozdní mrazíky. Ve fóliovém krytu lze vysazovat již od poloviny dubna. Vysazujeme do řádku po 30 až 40 cm. Výhodné je mulčování pásem černé netkané textilie.

Okurky na síti

Ale okurky nemusí být jen na zemi. Dobré výsledky má i vertikální pěstování. Ucelený systém se jmenuje Vertiko. Okurky pěstované na konstrukci mají lepší zdravotní stav. Porost je lépe provětrávaný, listy rychleji osychají, snadnější je i chemická ochrana. Základem opěrné konstrukce pro rostliny jsou kůly nebo železné tyče zatlučené v řadě ve vzdálenosti 2–3 m od sebe. Na vrcholu kůlů je uchycen nosný drát, na kterém je síť z polypropylenu s velikostí ok nejlépe 15x15 cm. Rostliny musíte od začátku navádět do jednotlivých ok sítě hlavní vrchol okurky.


Celý díl pořadu Gondíci s. r. o. uvidíte na Primě 25. 4. 2015 v 16.25.