Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pozor na chyby při pěstování česneku. Vyhněte se mýtům!

/
  • Vypěstujte si vlastní voňavý česnek! Není to zase tak složité
    Vypěstujte si vlastní voňavý česnek! Není to zase tak složité (profimedia.cz)
    21. června 2015 ● 06:00

    Bez česneku se v kuchyni neobejdeme. I proto ho většina pěstitelů má na svých záhoncích. Možná i proto, že v obchodech je k sehnání obvykle jen ten z Číny, který postrádá charakteristickou sílu, vůni i chuť. Mnoho zahrádkářů však při jeho pěstování dělá spoustu chyb, kvůli kterým pak jejich úroda není nejlepší. Tomuto zklamání lze však snadno předejít. Přečtěte si, které mýty o česneku rozhodně neplatí. 

  • 1.

    1. Česnek je třeba stříkat proti plísni


    Česnek netrpí během vegetace žádnou chorobou ze skupiny plísní, proto jsou postřiky fungicidy z ekonomického i ekologického hlediska zbytečné a nevhodné. Žloutnutí, případně až zasychání špiček listů (což u cibule způsobuje plíseň cibulová), je důsledkem nedostatečného příjmu dusíku. Proto nepomůže postřik fungicidem, ale přihnojení. Jedinou chorobou, proti níž má smysl chemický postřik během vegetace, je rzivost česneku. Ale s tou se pěstitelé setkávají jen v některých letech.
    Česnek
    Autor: Michal Protivanský
  • 2.

    2. Nemusí se zalévat

    Každý suchý rok nám jasně ukazuje, že bez závlahy je pěstování česneku velmi nejisté a rizikové. Přitom ve staré odborné literatuře se všeobecně konstatuje, že cibulová zelenina vzhledem ke svému stepnímu původu je nenáročná na vodu, a tak ji není třeba zavlažovat. Tato teorie však již patří dávno minulosti. Některé předchozí vlhké roky ukázaly, kolik vody česnek snese a jak mu to prospívá. Proto není nutné bát se závlahy. Česnek snese hodně vody, ale stát v ní nechce. Na nedostatek vody česnek reaguje tím, že osýchají konce listů a někdy uschnou i celé spodní listy. Zavlažovat má význam většími dávkami vody, a to kolem 20 mm, tj. 20 litrů na 1 m2. S takovými dávkami v období sucha si vystačíte s 8 až 10 denními intervaly závlahy. Zavlažování je třeba ukončit zpravidla dva až tři týdny před sklizní, v opačném případě se může zhoršit zdravotní stav a skladovatelnost česneku.
    ...
    Autor: Shutterstock
  • 3.

    3. Odstraňování květů u paličáků je zbytečné

    Česnekové výhonky
    Autor: Shutterstock.com
    Naopak je velmi důležité v průběhu vegetace vylamovat květní stvoly. Pokud tedy chcete, aby rostliny ukládaly energii do stroužků, a nikoli do květů s pacibulkami. Zvýšíte tím výrazně výnosy. Přesto je ale dobré na několika rostlinách zakroucené stvoly nechat. Jejich vztyčení a napřímení totiž signalizuje, že nastal čas sklizně.

    Vylámané výhonky ale nemusíte vyhazovat na kompost! Jsou totiž skvělou a chutnou zeleninou. Přesvědčte se sami!

    Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat

    Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat

    Jsou křehké, šťavnaté a mají lehkou česnekovou příchuť. V Asii jsou odpradávna považovány za pochoutku, u nás ale tuto zeleninu teprve začínáme objevovat.…celý článek

  • 4.

    4. Přihnojování nepotřebuje

    Ani česnek nedá výnos bez živin. Půda pro pěstování česneku by měla obsahovat dostatek humusu a vápna, přihnojovat je vhodně sirnatými hnojivy. Česnek nesnáší přímé hnojení organickými hnojivy a přehnojování dusíkem. Čerstvý slamnatý hnůj je proto zcela nevhodný. Pokud je však rozleželý, je možné přímé hnojení za předpokladu, že při přípravě půdy ho do ní rovnoměrně zapracujete.
    Alexej
    Autor: Ludmila Dušková
  • 5.

    5. Háďátko je viditelné pouhým okem

    Není. Háďátko zhoubné, nejobávanější škůdce česneku, je červ nepatrných rozměrů, pouhým okem neviditelný, je dlouhý asi 1 až 1,8 mm, široký 0,04 až 0,06 mm. Háďátko žije v půdě a napadá kořenové podpučí rostlin česneku i ostatních cibulovin. Rozšiřuje se zejména na sadbovém materiálu, proto je opravdu důležité pořídit si kvalitní a zdravou sadbu. Háďátko bývá ukryto mezi suchými šupinami česnekových stroužků, kde se zdržuje delší dobu, později způsobuje poškození i v stroužku. Ověřenou přírodní ochranou proti háďátku je aksamitník odrůdy Ground kontrol. 
    Milujete česnek v jídle, ale váš žlučník protestuje? Se správně vybranou odrůdou se vám to nestane.
    Autor: Shutterstock.com
  • 6.

    6. Na svatou Annu ven ze země

    Pravidlo, že na svátek svaté Anny, tedy 26. července, by se měl česnek vytahat, platilo ještě za první republiky, kdy se pěstovaly hlavně úzkolisté nepaličáky. Ty také nejsou tak náročné na přesný termín sklizně, protože se v zemi téměř nerozpadávají. Všechny širokolisté (ozimé) nepaličáky (Anton, Lukan, Záhorský II) i většina paličáků jsou ranější. Termín sklizně je také ovlivněn průběhem počasí v daném roce. Nejranější odrůdy (Anton, Bjetin) dozrávají na přelomu června a července. Sběry neodkládejte. Jakmile nať zežloutne, ale drží se ještě na cibuli, řádky podryjte a rostliny vytáhněte.
    Nejlépe se cibule i česnek suší ve svazcích na krytém místě.
    Autor: Shutterstock.com
  • 7.

    7. Pozor na uložení

    Rostliny vytažené ze země nechte několik dní rozložené na řádcích a až potom skladujte ve vhodném prostředí. Můžete je i s natí svazovat do kytic a pak je zavěšené na půdě nebo jiném suchém místě uchovávejte za dostatečného přístupu vzduchu. Rostliny můžete i dočistit, a to tak, že je zbavíte vnějších obalových listů, odříznete zbytky kořenů, jakož i nať, a to asi 30 mm nad cibulí, před zimním skladováním pak 50 mm na cibulí. Dočištěný česnek skladujte v lískách nebo v bedýnkách v suchém prostředí a při nízkých teplotách. Nejdéle vydrží v suché i teplejší komoře, a to až do června příštího roku. Ve vlhkém chladném sklepě navlhne a rychle se kazí.
    Česnek
    Autor: PROFIMEDIA.CZ

Přidat názor
Počet komentářů: 1

m.felixov@...: Je zdravý, ale aj s cesnakom opatrne ... http://www.foodfest.sk/tajomstva-v-kuchyni/cesnak-liek/

(27. 04. 2016 14:37)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy