Kdo by nechtěl s celou rodinou trávit horké dny u bazénu. Opalovat se, dovádět, popíjet vychlazenou citronádu a občas se svlažit. Jenže ani ten nejluxusnější bazén si neužijete, pokud voda v něm bude připomínat spíš kalný rybník, než pověstnou křišťálovou studánku. Přitom udržet ji čistou není vůbec složité. Jen je třeba na to myslet už při výběru příslušenství.

Písková filtrace Krystal Clear je vhodná pro nafukovací nadzemní bazény s objemem vody do 15 m³.
Autor: Intex

Na filtraci nešetřete

Filtrace je srdcem každého bazénu, slouží k zachycení všech hrubších nečistot. A právě slabá filtrace je jednou z nejčastějších příčin zkažené vody. Pro opravdu malé bazény stačí ta kartušová, větší už ale musí být vybaveny pískovou.

Důležité je pravidelné filtrování. Pokud si ale myslíte, že stačí, když vodu proženete filtrací jednou týdně, jste na omylu. Během sezony byste měli totiž celý objem bazénu nechat přefiltrovat každý den.

Průřez filtrací ukazuje způsob čištění vody skrz filtrační písek. Na snímku model MaxFlow S210T určený pro filtraci vody v kopaných bazénech.
Autor: Hayward

Při výběru se proto řiďte hlavně výkonem a délkou záruky. Platí totiž, že čím je záruka delší, tím kvalitnější je i výrobek. Některé společnosti nabízejí na nabízené filtrace záruku až sedm let.

Na výkonu záleží

„Je důležité, aby pořízená filtrace měla výkon odpovídající velikosti vašeho bazénu. Obecně platí, že by měla přefiltrovat celý objem bazénu za 6 - 8 hodin. Při nadprůměrné zátěži a při vysokých teplotách vzduchu by pak měla být schopna všechnu vodu přefiltrovat za 3 - 4 hodiny,“ vysvětluje Lukáš Toula ze společnosti Mountfield.

Písková filtrace G S144T je vhodná pro oblíbené bazény Azuro. Má dostatečný výkon, dá se k ní připojit vysavač, solární ohřev i tepelné čerpadlo.
Autor: Mountfield

Při výběru určitě dejte přednost filtraci se 6ti cestným ventilem, který umožňuje její pohodlnější obsluhu. Správně zvolená filtrace by měla mít navíc výkonovou rezervu pro předpokládané připojení vysavače nečistot, případně také solárního ohřevu vody nebo tepelného čerpadla.

Bez vysavače se neobejdete

Nezbytnými pomocníky při údržbě rodinného bazénu jsou také bazénové vysavače. Díky nim je pravidelná péče o vodu v bazénu mnohem příjemnější a samozřejmě i rychlejší. Účinně vysávají nečistoty jako je například listí, zrnka písku, zejména ze dna bazénu. Současně však jejich kartáčky vyčistí i vnitřní povrch bazénu - dno i jeho stěny.

Automatický vysavač Galeon RC pracuje naprosto samostatně. Na přehledném displeji zvolíte vhodný programu čištění přesně pro váš bazén.
Autor: Mountfield

Na trhu je celá řada bazénových vysavačů. Na výběr máte hned ze tří variant. Pořídit si tak můžete mechanický, poloautomatický nebo plně automatický vysavač. Pokud vám ale můžeme dobře poradit, rozhodněte se pro jednu ze dvou posledních variant. Z vlastní zkušenosti vám totiž mohu prozradit, že čistit bazén ručně vás nebude dlouho bavit.

Vysavač stačí ponořit do vody a o ostatní se postará sám. Pohybovat se dokáže jak na dně bazénu tak na jeho stěnách.
Autor: Galeon

Poloautomatický bazénový vysavač se na dně i stěnách bazénu pohybuje sám a vyčistí je bez jakékoliv asistence. Jeho instalace je velice rychlá a jednoduchá. Připojuje se přes skimmer k pískové filtraci, protože při vysávání nečistot z bazénu využívá právě sací síly filtračního systému.

Poloautomatický vysavač Zander je vhodný pro bazény Azuro. Jeho připojení je velmi snadné – přes skimmer k pískové filtraci.
Autor: archiv

Automatický bazénový vysavač dokonale vyčistí dno i stěny bazénu. Jedním slovem komfort. Pracuje naprosto samostatně bez připojení k filtračnímu okruhu, a to i v době nepřítomnosti majitele bazénu. Stačí naprogramovat jeho řídící jednotku a ponořit ho do bazénu. Po skončení zadaných úkolů se pak sám vypne.

Vysavač využívá síly fitrace a po vložení do vody se po bazénu již pohybuje sám.
Autor: Mountfield