Pokud si tedy chcete prodloužit koupací sezónu až na šest měsíců, což určitě stojí za úvahu, máte hned několik možností. Využít můžete například elektrického průtokového ohřívače nebo tepelné výměníky, pokud již máte v domě instalován zdroj tepla, např. plynový kotel. Jde však o velmi nákladné způsoby vytápění venkovních bazénů, které z krátkodobého a ani dlouhodobého hlediska nejsou vhodné pro každodenní využití bazénu. Mnohem praktičtější a především ekonomičtější variantou jsou solární ohřevy.

Solární ohřev Spiral je lehce přenosný a jeho vysoký výkon je podpořený skleníkovým efektem vytvořeným pomocí kvalitního plexiskla.
Autor: archiv

Sluníčko dodá teplo zdarma

Solární ohřevy využívají energii slunečního svitu, za kterou se neplatí a slunce u nás svítí průměrně 1400 až 1700 hodin v roce. „Z 1 m2 solárního panelu lze získat cca 1100 kWh ročně, takže i z relativně malé plochy získáte dost velký tepelný výkon. Výhodou solárního ohřevu je, že zvýší teplotu vody ve venkovním bazénu až o 6˚C a bez nároku na nákladné zdroje energie prodlouží koupací sezónu o několik měsíců,“ vysvětluje Patrik Zmeškal ze společnosti Mountfield.

Solární panely se dají umístit také na střechu domu.
Autor: Mountfield

Solární ohřev je vhodný pro všechny bazény. Samotné solární panely lze umístit buď např. na střechu zahradního domku, nebo i rodinného domu, případně je lze umístit na vhodné místo na zahradě a to pomocí dokoupitelných stojanů. Některé solární ohřevy navíc mohou fungovat jako přístřešek pro pískovou filtraci. Po sezóně pak panely solárního ohřevu můžete uložit do jakéhokoli zahradního domku či garáže a to bez většího nároku na údržbu a skladovací prostory. Jediné co je potřeba zajistit, je teplota nad bodem mrazu.

Solární ohřev Domeček nejenže ohřeje vodu v bazénu, ale slouží i jako přístřešek pro pískovou filtraci.
Autor: archiv

Výhody solárního ohřevu bazénové vody:

+ jednoduchá a rychlá montáž, ale i demontáž na konci sezóny

+ ekonomický provoz

Nevýhody solárního ohřevu bazénové vody:

-  závislost na slunečním svitu