Jak mít bohatou úrodu rajčat? Nezapomeňte vylamovat výhonky!
-
Pokud postranní výhony na rostlině ponecháte, dojde k nadměrnému zahuštění listy a vysilování rostliny. Vše se pak samozřejmě odrazí na plodech - bude jich méně a budou drobnější.
K důležité péči o tyčková rajčata patří v době jejich růstu vylamování takzvaných zálistků. Zkušení pěstitelé dobře vědí, jak na to. Ale pokud se někdo pustí do pěstování rajčat poprvé, často tápe, co, kdy a jak správně udělat. Zákrok to není složitý a je velmi potřebný.
- 1.
Některé odrůdy se vylamovat nemusí
Naučíme vás, jak rychle a jednoduše nakrájet cherry rajčátka.Autor: Shutterstock.comU keříčkových rajčat, která se často pěstují v nádobách na balkonech či terasách, není vylamování nutné. Růst těchto odrůd je zakončen květenstvím.
Jenže zatímco růst keříčkových rajčat je jen omezený, tyčkové odrůdy mohou za příznivých podmínek dorůst až do několika metrů. Hlavní stonek totiž dál roste i po nasazení květů.
- 2.
Jak poznat, co odlomit
Díky skleníku budete sklízet voňavá domácí rajčata už brzy.Autor: Shutterstock.comV paždí listů na hlavní ose rostliny se u rajčat objevuje vedlejší výhon, pro který se používá výstižné české slovo zálistek. Odborně se jim říká fazoch. I jako pěstitel začátečník ho poznáte velmi snadno.
Pokud tyto výhony na rostlině ponecháte, dojde k nadměrnému zahuštění listy a vysilování rostliny. Vše se pak samozřejmě odrazí na plodech – bude jich méně a budou drobnější. Navíc u přehuštěných rostlin hrozí snadnější rozvoj houbových chorob. Odstraněním zálistků se k plodům dostane více slunečního světla, a tak urychlíte jejich dozrávání. - 3.
Vylamovat, vyštipovat, nebo odřezávat?
Rajská jablíčka vás v létě nejen osvěží, ale i ochrání vaši pokožku před škodlivým UV zářením.Autor: profimedia.czNa první pohled to vypadá, že způsob, jakým zálistky odstraníme, je jen otázkou naší volby. Když se však zamyslíme nad argumenty pro a proti, pak vychází jedna jediná vhodná volba: včasné vylamování. Každý jiný způsob, tedy vyštipování, odřezávání či odstřihování, s sebou nese zvýšené riziko přenosu viróz mezi jednotlivými rostlinami.
- 4.
Jak postupovat při vylamování zálistků
...Autor: Shutterstock.comZálistek (fazoch) uchopte za vrcholek a vylomte.
Poraněného místa se nedotýkejte, abyste neumožnili šíření bakteriálního vadnutí, které může vést až k úhynu celé rostliny.
Vylamování provádějte opakovaně podle potřeby. Zálistky odstraňujte, když dosáhnou délky 3 cm, maximálně 5 až 10 cm, tedy přibližně jednou týdně.
Vylamování přerostlých zálistků není vhodné – může dojít k poškození rostliny a vzniká větší vstupní brána pro případnou infekci.