Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak se postarat o jahodníky, aby příští rok přinesly bohatou úrodu

/
  • Abyste si na kvalitních a zdravých plodech pochutnali i příští rok, nesmíte zapomenout, že sklizní péče o jahodníky nekončí.
    Abyste si na kvalitních a zdravých plodech pochutnali i příští rok, nesmíte zapomenout, že sklizní péče o jahodníky nekončí. (Shutterstock.com)
    25. srpna 2015 ● 06:00

    Patří mezi nejoblíbenější ovoce. Milují je děti i dospělí. Není proto divu, že alespoň pár rostlin nechybí ani na té sebemenší zahrádce. Letos jsme se díky slunnému počasí mohli radovat z velké úrody nádherně voňavých sladkých jahod. Abyste si však na kvalitních a zdravých plodech pochutnali i příští rok, nesmíte zapomenout, že sklizní péče o jahodníky nekončí.

  • 1.

    I jahodník potřebuje odpočinek

    Jahodníky by měly po sklizni asi tři týdny odpočívat. Mezitím záhony zbavte plevele, ušlapanou půdu mezi řádky nakypřete a s pomocí nůžek odstraňte šlahouny. Odtrhávání není vhodné, snadno byste mohli nejen poranit kořenový krček, ale mohli byste i snadno odtrhnout celé části mateční rostliny. Pokud jste měli rostliny podložené podestýlkou, vyhrabte ji. Jestli na záhonech počítáte se sklizní ještě v příštím roce, nezapomeňte je pohnojit. Všechny tyto úkony podporují regeneraci jahodníků a vývin nových sazenic.
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 2.

    Napadené listy odstraňte

    Nebojte se odstranit všechny staré a uschlé listy. Pokud jsou listy napadené houbovou skvrnitostí, poznáte to tak, že jsou poseté bílými nebo fialovými skvrnami. Je třeba celý trs sežnout srpem nebo kosou. Staré a napadené listy spalte, aby plísně dál neměly šanci se šířit. Následně jahodníky ošetřete ochranným postřikem.
    Houbová skvrnitost bílá
    Autor: Ludmila Dušková a profimedia.cz
  • 3.

    Dopřejte jim dostatek vláhy

    I když už jahodníky neplodí, potřebují zalévat. Mají totiž mělký kořenový systém a nedostatek vláhy by mohl přes zimu způsobit jejich úhyn. Až do podzimu jim dopřávejte pravidelnou vydatnou zálivku, aby se do zimy ještě stačilo vytvořit co nejvíce nových listů schopných přezimování. Ty jsou totiž nejpřirozenější ochranou centrálních srdéček rostlin před vymrznutím.
    Jahodníky po sklizni posekejte
    Autor: Ludmila Dušková a profimedia.cz
  • 4.

    Staré sazenice vyměňte

    Pokud máte sazenice na záhonu tři, nebo dokonce čtyři roky, je nejvyšší čas je vyměnit za nové. Pokud chcete, aby vám plodily už příští rok, udělejte to ještě teď v září, kdy už nehrozí dlouhodobá vedra, která by sazenice poškodila, a zároveň máte záruku, že do zimy zbývá dost času k tomu, aby jahodník náležitě zakořenil. Navíc právě v této době je sadba nejlépe vyvinutá, má totiž dobře vyvinutý kořenový systém, a tím pádem také schopnost rychlého zakořenění. 
    ...
    Autor: Shutterstock.com
  • 5.

    Jaké odrůdy jsou nejlepší

    Odrůd jahodníku je mnoho, nejvhodnější je tedy vybrat si podle toho, kdy chcete sklízet. Z raných odrůd jsou populární Elvira, Prima, Rumba, Honeoye nebo Gorela. Později dozrává Elsanta, Polka, Darselect, Karmen, Sabroza a Redgauntlet. Z pozdních odrůd jsou pak oblíbené Elista, Bounty, Senga Sengana, Florence či Enira. Evita, Lidka, Everest, Ostara, Diamante, Calypso a další pak plodí dvakrát do roka, po sklizni totiž znovu nakvétají a plodí. Plody z druhé úrody dozrávají asi čtyři až pět týdnů po první sklizni.
    Zahrádkáři doporučují jahody obestlat vrstvou slámy nebo je pěstovat na vyvýšenných hrůbcích na černé fólii.
    Autor: Prodimedia.cz

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy