Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hnědnou vám túje? Nejspíš je špatně zaléváte! Kolik vody je akorát?

/
  • Túje
    Túje (shutterstock.com)
    29. srpna 2017 ● 06:00

    Začala vám zničehonic reznout túje, nebo snad dokonce celý živý plot? Dlouho neváhejte a situaci začněte řešit dřív, než bude pozdě. Holá místa už totiž znovu neobrostou, a jehličnany mohou dokonce uhynout. Hnědnutí tújí se může objevit u mladých sazenic, ale i vzrostlých exemplářů. Prozradíme vám, co může být jeho příčinou.

  • 1.

    Špatný závlahový režim

    Túje
    Autor: shutterstock.com

    Po výsadbě je túje třeba zalít, ale nikoliv utopit. Do doby, než túje zakoření, sledujte pravidelně vlhkost půdy a zavlažujte podle aktuální situace. Na zálivku si ale dejte pozor i u již zakořeněných starších stromků. V těžších půdách zalévejte opatrně, v písčitých častěji a vydatněji.


    To musíte doma mít! Kokedama je originální způsob, jak pěstovat pokojové rostliny pocházející z Japonska. Rostliny jsou umístěny v mechové kouli, mohou viset v prostoru nebo jen tak ležet na misce s vodou. Podívejte se, jak si doma takovou kokedamu vyrobit levně a za pár minut:

    Video
    Video se připravuje ...

    Květiny na niti: Vyrobte si doma japonskou kokedamu za pět minut a s minimem nákladů Adam Balažovič

  • 2.

    Přehnojení

    Túje
    Autor: shutterstock.com

    Nikdy nedávejte hnojivo ke kořenům hned při výsadbě, posečkejte s první dávkou přihnojení raději měsíc po výsadbě. Než přehnojit, to raději přihnojujte až příští sezonu, kdy bude kořenový systém vyvinutý. Na jaře jim dopřejte pořádnou dávku kompostu.

  • 3.

    Napadení houbami či škůdci

    Túje
    Autor: shutterstock.com

    Koncem léta se objevují odumřelé výhony se zčernalými plodničkami. Odstraňte větve a túje postříkejte fungicidem dle návodu. Problémem mohou být i škůdci. Larvy některých motýlků (molovka tújová) se zavrtají do větviček, které následně koncem léta zasychají. Postřik na savý a žravý hmyz by měl rostlinu škůdce zbavit.

  • 4.

    Nedostatek živin

    Túje
    Autor: shutterstock.com

    Starší stromy rezaví, chybí-li jim hořčík v půdě. Ten je důležitou a nezastupitelnou stavební látkou chlorofylu listové zeleně, a tím i podmínkou fotosyntézy. Bez něj mohou stromky i uhynout. Pro doplnění rozpusťte ve vodě hořkou sůl a jehličnanům dopřejte výživnou zálivku. Další variantou je postřik aplikovaný přímo na listy, účinek nastupuje rychleji.

  • 5.

    Zimní prosychání a mrazy

    Túje
    Autor: shutterstock.com

    To je způsobeno nedostatkem vláhy v půdě. Ohroženy jsou hlavně kbelíkové rostliny. Ty ve volné půdě zalijte před jejím zamrznutím a při oblevě doplňujte vláhu. Velké mrazy často způsobí popraskání pletiv s rašící mízou. Uschlé větévky nezachráníte, musíte je celé ustřihnout. Pokud máte z tújí živý plot vysazený u komunikací, může v zimním období trpět prosakováním soli z vozovky. S tím nic neuděláte, po čase vám jehličnany bohužel uhynou.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy