Je čas sklízet jablka! Jak je uskladnit, aby vydržela co nejdéle
-
Na to, že jablka plánujete skladovat, musíte myslet už při sběru.
Léto se chýlí ke konci a na stromech dozrávají podzimní a také některé zimní odrůdy jablek. Při jejich sklizni je důležité vědět, kdy přesně je začít trhat a jak je potom správně uskladnit, aby vám vydržela co nejdéle. Máme pro vás rady, jak na to, abyste si ještě pár měsíců mohli pochutnávat na vlastní úrodě.
- 1.
Kdy jablka sklízet
Autor: scomJak dlouho vám po sklizni jablka vydrží, záleží hodně na tom, kdy a jak je ze stromů očešete. Čeká vás sice povětšinou každodenní práce, ale trpělivost se vám vyplatí. Jablka pro uskladnění se mají sklízet v době vrcholu jejich zralosti. Jak tento okamžik poznat?
Chytrým vodítkem je pootočení plodu o 90 stupňů. Pokud se snadno oddělí stopka od větve, je jablko zralé. Dalším poznávacím znakem jsou dohněda zbarvená jadérka. Jablka obvykle zrají postupně, je tedy třeba otrhávat je pokud možno denně.
- 2.
Jak správně sklízet
Autor: Shutterstock.comPlody trhejte zásadně se stopkou a tak, abyste je neotlačili. Pokud máte vyšší stromy a používáte česáček, trhejte do něj vždy jen jedno jablko! K uskladnění nevybírejte jablka bez stopky ani ta spadlá na zem. Taková ale můžete využít k výrobě moštů, kompotů nebo je usušit na křížaly. Plody, byť jen nepatrně nahnilé, zlikvidujte. Hnilobou je totiž vždy zasažené celé jablko a jeho konzumace by vám mohla způsobit zdravotní potíže.
- 3.
Jak jablka uskladnit
Autor: Profimedia.czNejlepším místem je vlhký a větraný sklep s teplotou 2 – 8 °C. Ten ještě před sklizní vysiřte. Je ho třeba také vybílit vápnem s přídavkem modré skalice. Vydezinfikujte i lísky. Ve sklepě společně s jablky neskladujte brambory, řepu, cibuli, celer a další druhy zeleniny, které mají odlišné pachy a ovoce by jimi mohlo načichnout.
Když vhodný sklep nemáte, můžete použít nouzový způsob uskladnění. Jablka se dají třeba naskládat do přenosného boxu s polystyrénovými stěnami, který jste v létě používali jako kempinkovou chladničku, a dát ho na balkon.
Náš tip
Zvláště pěkné plody můžete po vzoru našich babiček zabalit každý zvlášť do hedvábného papíru a opatrně uložit.