Právě teď nadešel čas, kdy byste měli zvážit vykácení starých a nemocných stromů a také jejich nahrazení novými. Čas máte až do prvních mrazíků.

Jak na to:

* Výběr místa je důležitý, nepodceňujte ho proto. Strom dobře poroste jen na správném místě. Ovocné dřeviny vždy potřebují slunné místo a propustnou půdu. Místo také ovlivní i výběr stromku, každý druh má totiž své specifické požadavky na klimatické podmínky. Zatímco jabloně a třešně jsou přizpůsobivé, meruňky a broskvoně jsou velmi citlivé, potřebují chráněné a prosluněné stanoviště, teplé místo.

* Kořenový bal stromku před výsadbou namočte na 24 až 48 hodin do kýble s vodou. Mnohem lépe pak zakoření.

...
Autor: Shutterstock.com

* Poškozené kořeny odstraňte, ty zbylé zkraťte tak, aby dřevo na řezu bylo bílé nebo smetanově žluté. Z koruny odstraňte poškozené větve, odstřihněte je na vnější očko a daná místa ošetřete stromovým balzámem. Radikálnější řez neprovádějte, ten si nechte až na jaro.

* Před sázením půdu dobře prokypřete "na hloubku rýče". Samotná jáma by měla být asi 1,5krát větší, než je průměr kořenového balu rostliny. Sazenice by se do ní měla pohodlně vejít, kořeny se nesmějí ohýbat.

* Před zapuštěním stromku jámu nejdříve pořádně prolijte vodou, na dno dejte pomalu rozpustné hnojivo a kvalitní zeminu.

...
Autor: Shutterstock.com

* Hloubka výsadby se většinou řídí podle toho, jak stromek rostl ve školce, zpravidla dosahuje úrovně těsně pod místem štěpování. Pozor, příliš hluboká výsadba vede k pomalému růstu, nenasazení květů i větší náchylnosti k chorobám.

* U vyšších tvarů, hodně mladých stomků a u stromků štěpovaných na slabě kořenících podnožích zarazte do jámy před výsadbou kůl a stromek k němu následně přivažte, aby se vám v zimě nezlomil.

* Pokud vaši zahradu navštěvuje v zimě zvěř, je třeba stromky ochránit proti okusu. V takovém případě obalte kmínky stromů pletivem.