Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Říjen na zahradě: Připravte rostliny i záhony na zimu

/
  • Příroda se pomalu připravuje na zimní spánek, ale vás na zahradě ještě čeká spousta práce, abyste ji co nejlépe připravili na příští sezónu.
    Příroda se pomalu připravuje na zimní spánek, ale vás na zahradě ještě čeká spousta práce, abyste ji co nejlépe připravili na příští sezónu. (Shutterstock.com)
    2. října 2015 ● 06:00

    Listy stromů i keřů začínají zářit podzimními barvami, většina úrody už je sklizena, poslední květy odkvétají. Příroda se pomalu připravuje na zimní spánek, ale vás na zahradě ještě čeká spousta práce, abyste ji co nejlépe připravili na příští sezonu.

  • 1.

    Skliďte pozdní odrůdy jablek a hrušek

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V říjnu je na čase sklidit i ty nejpozdnější zimní odrůdy jablek a hrušek. Nechte je dobře vyzrát, ale očesejte je dřív, než přijdou první mrazíky. Po sklizni je také důležité z okolí stromů odstranit všechny popadané plody, půdu zkypřit a řádně prohnojit kompostem nebo umělými jednosložkovými draselnými a fosforečnými hnojivy. Nezapomeňte také na ořechy. Ty ale začněte sklízet až ve chvíli, kdy samy začnou padat ze stromů. Sušte je na suchém a dobře větraném místě.

  • 2.

    Vysaďte ovocné stromky

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Od poloviny října do prvních mrazíků můžete vysazovat v podstatě všechny ovocné stromy, jen pozor na choulostivé broskvoně, ty vysaďte dřív. Hloubka výsadby se většinou řídí podle toho, jak stromek rostl ve školce, většinou dosahuje úrovně těsně pod místem štěpování. Příliš hluboká výsadba vede k pomalému růstu, nenasazení květů i větší náchylnosti k chorobám. K mladému stromku umístěte jako oporu pevný kůl.

  • 3.

    Skliďte a uskladněte celer

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    V říjnu je také čas sklidit celer, přestože ještě roste. Pokud je předpověď příznivá, zalévejte ho a nechte ho v zemi co nejdéle. Jakmile ale "rosničky" ohlásí ranní mrazíky, šup s ním ven. Bulvy opatrně vyryjte tak, aby se nepoškodily a pak během skladování nehnily. Odstraňte zeminu z kořenů, zkraťte je na 2 až 4 cm, listy otrhejte, nechte jen malé srdíčko nejmladších lístků, aby celer nezavadl. Hned po sklizni ho uskladněte, nejlépe ve sklepě do písku.

  • 4.

    Nezapomeňte v zemi mečíky a další

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Vyryjte ze země hlízy a cibule květin, jako jsou mečíky, dosny, hlíznaté begonie a další. Opatrně je očistěte a nechte je doschnout na dobře větraném místě, kde nemrzne. Potom je uskladněte na suchém temném místě.

  • 5.

    Vysaďte jarní cibuloviny

    Autor: www.keukenhof.nl

    Pokud chcete, aby se na jaře vaše zahrada rozsvítila všemi možnými barvami, můžete v teplých dnech první poloviny října stále ještě vysazovat okrasné cibuloviny. Například tulipány, sytě barevné modřence, atraktivní hyacinty, kosatce tvořící cibule, okrasné česneky, venkovní bramboříky a další. Počátkem října je za příznivého počasí ještě poslední vhodná doba i pro narcisy.

  • 6.

    Přesaďte bylinky do květináčů

    Autor: Shutterstock.com

    V říjnu je poslední čas k vyrytí bylinek, které pak můžete rychlit a používat v kuchyni i v zimě. Po vyjmutí ze záhonů je zasaďte do květináčů a nechte je v chladnu. Až je budete potřebovat, stačí je přenést do tepla, umístit na co nejsvětlejší místa a začít vydatněji zalévat. K rychlení se hodí pažitka, kudrnka, ale i další druhy bylinek.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy