Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sezona bylinek je za dveřmi: 7 největších chyb, kterým se při pěstování vyhněte

/
  • Nejjednodušší a hlavně nejlevnější je vypěstovat si bylinky ze semínek, kterých je právě teď v obchodech velký výběr.
    Nejjednodušší a hlavně nejlevnější je vypěstovat si bylinky ze semínek, kterých je právě teď v obchodech velký výběr. (Shutterstock.com)
    10. února 2016 ● 06:00

    Sezona bylinek je za dveřmi a většina z vás už přemýšlí, co a kde bude letos pěstovat. Jestli na zahradě, na balkoně nebo na okenním parapetu. Co dělat, aby se bylinkám dařilo? Tady jsou nejčastější chyby, kterých se při pěstování bylinek většina jejich milovníků dopouští.



  • 1.

    Půda je základ

    Na bylinkový záhon se vejde spousta čerstvého koření.
    Autor: Shutterstock.com

    Problém může nastat hlavně u těžkých půd, které bylinky udusí. Záhonky je vždycky potřeba pořádně ‚načechrat‘ rýčem. Tak se nejen zlehčí, ale kyslík se dostane i do spodních vrstev.


    Před setím půdu srovnejte hráběmi. Přitom se také můžete dobře zbavit plevelů, které je potřeba ničit celou sezonu. Přidat můžete také dávku uzrálého kompostu. Bylinky potřebují kromě dobré a vyživené půdy pravidelný přísun vody. Jenže není voda jako voda. Ta studená je hlavně v teplých dnech pro bylinky šok. Mnohem víc jim svědčí nachytaná měkká dešťová voda, nejlépe skrytá před slunečním zářením. Čerpat ji můžete ze sudů speciálním závěsným čerpadlem.

  • 2.

    Závlaha ve špatný čas

    PETRŽEL HLADKOLISTÁ
    Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

    Pro dobrý růst je nutné volit nejen správnou vodu, ale i čas. Je to podobné jako se zavlažováním trávníku. Na jaře a na podzim vystačí bylinky s málem, ale když teplota stoupá nad 20 °C, je třeba být opatrný. V horkých dnech je nejlepší zalévat ráno nebo večer, kdy se tak rychle voda nevypařuje a skutečně se dostane ke kořenům. Nikdy nezalévejte přes listy, protože by na nich kapka vody působila jako lupa. Slunce by pak mohlo rostlinu spálit. A když nestihnou doschnout do večera, hrozí jim houbové choroby. Zálivka je nezbytná, když začnou listy viset zvadle dolů.

  • 3.

    Zabijácký plevel

    Kořeny můžete přikrýt slámou.
    Autor: Shutterstock.com

    Kdo by si chtěl pracně pěstované bylinky zamořit chemií? Většina zahrádkářů tedy bylinky raději nehnojí a stejné pravidlo platí i na postřiky proti plevelům. A tak nezbyde nic jiného, než se pravidelně na záhonky vydat s motyčkou nebo ručním kultivátorem a okopávat, kypřit a vytrhávat. Tak se zbavíte plevelů, které by mohly bylinky umořit, a navíc i prokypřená půda lépe drží vodu.

  • 4.

    Málo světla pro semínka

    bylinky
    Autor: Shutterstock.com

    Spoustu bylinek si dokážete vypěstovat ze semínka na okenním parapetu. Začít můžete už teď. Potřebujete k tomu jen světlý parapet, nejlépe orientovaný na jih a teplotu kolem 20 °C. Ve dnech, kdy slunce hodně svítí, je dobré rostliny přistínit.

  • 5.

    Špatně vybrané sazenice

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Ať už se vám pěstovat rostlinky ze semínka nechce nebo nedaří, půjdete je někam koupit. Vybírejte opatrně a v dobrých zahradnictvích, ušetříte si tak zklamání a úměrně vynaložený čas. Jak má vypadat sazenice, po které byste měli sáhnout? Listy a výhonky jsou pevné a vypadají zdravě. Důkladně si prohlédněte hlavně spodní stranu listů, kde by se mohlo skrývat nepříjemné překvapení v podobě škůdců a chorob. Zkuste opatrně povytáhnout bylinku z květináče a kontrolujte také kořenový systém. Měl by být dobře rozvinutý, zdravé konce kořenů bývají bílé. Když je mezi kořeny málo zeminy, byla rostlina v květináči dlouho a bude pro ni obtížnější zvyknout si na záhoně.

     

    U víceletých rostlin se ptejte, jestli jsou to mrazuvzdorné odrůdy. Třeba levandulí se u nás prodává řada a jen zlomek z nich zimu přežije. Polokeříky levandule, šalvěje nebo rozmarýnu by neměly být moc dřevnaté, protože pak budou přibývat už jen pomalu.

  • 6.

    Nevhodní sousedé

    MÁTA
    Autor: Foto Blesk – Karel Kopáč

    Spolu by měly být rostliny s podobnými nároky a délkou života. Trvalky k trvalkám a jednoletky zvlášť. Středomořské bylinky jsou na přemokření háklivé. Levandule, šalvěj nebo tymián vystačí s málem. Na rozdíl od nich třeba máta nebo kostival rádi vody víc. Také by si neměly navzájem konkurovat. Máta, kostival nebo křen mohou utlačit většinu sousedů. Zkuste je dát do větší nádoby a tu pak zasadit na záhon.

  • 7.

    Malé rozestupy

    Bazalka je výborná do pesta.
    Autor: Shutterstock.com

    Spousta jednoletek se vysazuje přímo na záhony. Chybou je, když dáte semínka blízko k sobě. Jednotlivé rostliny pak stíní jedna druhé a neprospívají. Proto je dobré dodržovat doporučené rozestupy, které najdete na sáčku. Pomoci si můžete také jednocením, kdy k záhonku zakleknete a přebytečné bylinky odstraníte.

  • 8.

    Bylinky na balkoně

    Bylinky můžete pěstovat i v zimě.
    Autor: Profimedia.cz

    Potřebujete k tomu nějaký správný květináč nebo nádobu. Měla by být nejen praktická, ale i hezká, aby se na ni pěkně koukalo. Nádoba musí mít odtokové otvory, aby se v nich nedržela voda. Nejprve je zakryjte střepem z květináče. Přidejte drenážní vrstvu, mohou to být oblázky nebo keramzit. Pak přidejte substrát. Šikovné je oddělit obě vrstvy netkanou textílií, aby se nemísily, a půjdou oddělit i při vysypávání. Zasaďte rostlinky a substrát přitlačte, pak zalijte. Na jaře můžete také přesadit víceleté bylinky z menších květináčů do větších. Rozdíl by měl být o jednu velikost. Čerstvou dávkou zeminy bohaté na živiny a větším prostorem jim vdechnete nový život. Můžete přistřihnout kořeny.

  • 9.

    Jak si předpěstovat bylinky na okně

    Bylinky vždy pěstujte na okně s dostatečným přísunem slunečního světla.
    Autor: Profimedia.cz

     

    • Vyberte si zdravá semínka.
    • Připravte si výsevní substrát a vhodnou nádobu.
    • Semínka dejte na substrát a lehce zatlačte.
    • Substrát pokropte rozprašovačem.
    • Květináče si označte etiketou.
    • Počkejte na první pravé lístky a pak je přesaďte.
Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy