...
Autor: Mountfield
Základní nářadí na prořez stromů jsou nůžky na větve. Měly by dobře padnout do ruky a být pohodlné i pro déletrvající práci. „Kvalitní nůžky na větve by měly mít čepele vyrobené z pevné oceli potažené nepřilnavou vrstvou,“ radí specialista na nářadí Lukáš Smrčenský ze společnosti Mountfield. V případě, že potřebujete stříhat větve silnější, je vhodné sáhnout místo jednoručních nůžek po nůžkách obouručních pákových. „Obouruční pákové nůžky si poradí s větvemi o průměru až 45 mm, mají speciální převodový mechanismus, díky kterému zvládnete stříhat větve s vynaložením až třikrát menší síly, čímž se práce velmi usnadní,“ vysvětluje Smrčenský.

Květiny na niti: Vyrobte si doma japonskou kokedamu za pět minut a s minimem nákladů

Květiny na niti: Vyrobte si doma japonskou kokedamu za pět minut a s minimem nákladů

Kokedama je originální způsob, jak pěstovat pokojové rostliny. Pochází z Japonska. Rostlinky jsou umístěny v mechové kouli, mohou viset v prostoru…celý článek

Pokud jsou stromy ve vaší zahradě vzrostlé a na jejich větve nedosáhnete ze země, jistě oceníte teleskopický prořezávač. Má bateriový nebo elektrický pohon a s jeho pomocí pohodlně ze země dosáhnete do výšky až 4,5 metru. Prořezávač je vybaven kvalitní řetězovou lištou o délce až 17,5 cm. A vy už nebudete muset lézt po žebřících a riskovat nebezpečné pády.

Kam s větvemi

...
Autor: Mountfield
Pro řez silnějších větví, práci ve výškách či omezených prostorech je pak vhodná speciální prořezová pila, kterou využijí nejen majitelé rozlehlých sadů či zahrad, ale i profesionálové při prořezu stromů v parcích. „Prořezové pily mají výbornou ergonomii, nízkou hladinu vibrací a vysokou řeznou rychlost. Jsou lehké, snadno se ovládají a jejich rukojeti jsou vybaveny otvorem k zavěšení pily a jejímu zajištění proti případnému pádu,“ vysvětluje Miroslav Spálovský ze společnosti Mountfield.

Větve by neměly zůstávat ležet pod stromy. Zpracovat vám je pomůžou sofistikované stroje, které zpracují větve o průměru až 4,5 cm. Drtič vybavený noži z vysoce odolné oceli zpracuje dřevní odpad na drť, která se dá použít do kompostu nebo jako mulč pro nově ořezané stromy. Štěpkovač pomocí ozubené frézy z větví vytvoří štěpky, které se po proschnutí dají použít jako palivo do kamen.

Kdy by se měl jarní prořez provádět?    

•    v únoru či březnu
•    v době, kdy okolní teplota během dne neklesá pod pět stupňů Celsia
•    provádět by se neměl při ostrém slunečním svitu

...
Autor: Mountfield
Jaké stromy či keře na jaře prořezat?

•    ovocné stromy – pro udržení tvaru stromu, podporu bohaté a pravidelné plodnosti
•    ostatní stromy – pro odstranění nemocných, odumřelých nebo zastíněných větví, zformování koruny
•    živé ploty – pro udržení požadovaného tvaru a zajištění stálé hustoty
•    keře – pro udržení požadovaného tvaru, podporu kvetení, tvorby listů či stonků